"Министрите в служебното правителство, които заемат други държавни постове трябва да ги освободят незабавно, защото нарушават изричната забрана на чл. 113, ал. 1 за Конституцията". Това заяви на пресконференция в Плевен Борислав Цеков, който е един от идеолозите на гражданското непартийно Движение "Модерна България". Той подчерта, че излизането в отпуск не е достатъчно.

"Има изрично решение N 18 на Конституционния съд от 2001 г., в което това се казва изрично. Постановено е, че министрите трябва да бъдат освободени от всяка друга държавна длъжност и съответното им правоотношение, по силата на което я заемат да бъде прекратено", поясни Борислав Цеков.

От Движение "Модерна България" посочват конкретно, че премиерът Марин Райков трябва да бьде освободен като посланик в Париж, Калин Христов да бъде освободен като подуправител на БНБ, Екатерина Захариева трябва да напусне поста главен секретар на президента, а служебната вътрешна министърка да бъде освободена от директорската си длъжност в министерството.

"Ако това не стане възниква въпроса за конституционосъобразността на състава на правителството и за законността на актовете и действията на Министерския съвет", подчерта Борислав Цеков. Президентът и служебният кабинет трябва да уважават върховенството на закона и конституцията, защото в противен случай ерозират държавността, заявиха от Движение "Модерна България".