Изненадващо, 27-годишният икономист Радослав Пашов оглави инициативния комитет на партия „Свободен народ".

Припомняме, комитетът бе създаден от бившия шеф на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев, който напусна ССИ, за да се захване с партийните дела.
Формацията бе обявена за „свободна социалдемократическа", а целите й - защита на труда и заетостта чрез развитие и закрила на малкия, среден и микробизнес.

Днес обаче в заседанието на Инициативния комитет на партия „Свободен народ", 103-мата участници се обединиха около тезата, че за да има положителна промяна в България е задължителна смяната на поколенията в политиката.

Пашов идва от реалната икономика, преподавател е по корпоративни финанси в УНСС, експерт по европейска лихвена политика.

На базата на негов анализ за състоянието на лихвената банкова политика, изпратен до министъра на финансите Симеон Дянков чрез Съюза за стопанска инициатива (ССИ) е създадена специализираната комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), която разследва нивата на лихвите по кредитите,  предлагани от българските банки, припомни досегашният председателна комитета Теодор Дечев.

Дечев поясни, че е много доволен от избора на Пашов, защото по този начин наистина влиза в сила идеята за смяна на поколенията, респективно на лицата в българската политика. „Без излишна скромност ще кажа, че съм един от хората открили и успели да оценят Радослав Пашов за политиката" - заяви Теодор Дечев.

„Свободен народ" декларира още, че в екипите на партията няма да бъдат пренебрегнати опитните експерти, но ще се даде възможност за инициатива на младите.

Инициативният комитет взе решение партията да бъде учредена на 1 юни - Международния ден на детето, защото основната грижа е бъдещето на децата на България, коментираха от комитета.

Свързахме се с Теодор Дечев, който отговора на няколко въпроса относно последните решения на Инициативния комитет.

Г-н Дечев, изненадващо за всички, „Свободен народ" беше оглавен от съвършено млад човек. Какво става при вас - смяна на поколенията, вътрешно партиен преврат или нещо трето?
Инициативният комитет на свободните социалдемократи от „Свободен народ" проведе една изключително напрегната среща, по време на която в няколко групи и екипи се обсъждаха ключови проблеми за страната и за изграждането на партията. Бих казал без преувеличение, че бяха проведени няколко мозъчни атаки и вие вече сте научили резултата от някои от тях. Нашата логика е ясна - „Свободен народ" е отрицание на партиите от прехода и на политическия модел, наложен ни през същия този прехода. Ако това наистина е така, няма логика хора чиято политическа и експертна кариера е преминала през време на изтеклите 22 години, отново да бъдат „начало и начело".
Затова се обединихме около личността на Радослав Пашов - 27 годишен, човек работещ в реалната икономика, нещо повече - човек работещ в индустриалното производство. При това човек, който вече има и академична кариера - преподава корпоративни финанси в първокласен университет. Така че, няма никакъв преврат, а един изпреварващ, нестандартен и много честен ход - щом искаме политическа промяна, започваме от промяната при самите нас.

Вие обаче бяхте един от основните инициатори на стартирането на проекта „Свободен народ", вкарахте в оборот възлови тези и понятия от програмата на Вашата партия, Вие сте и живата връзка със социалдемократическото наследство - бил сте заместник на д-р Петър Дертлиев, познавал сте д-р Атанас Москов и сте кореспондирал с него ...
Това е абсолютно вярно, както е абсолютно вярно, че и д-р Петър Дертлиев постоянно се мъчеше да създаде ново поколение социалдемократи. Тогава нещата не се получиха, но идеята възкръсва по един изключително убедителен начин. Самият аз по никакъв начин не се дистанцирам от начинанието „Свободен народ" - напротив, изцяло съм ангажиран с експертния екип по програмните документи на партията.

Не изпитвате ли ревност към Радослав Пашов?
Не изпитвам никаква ревност към Радослав Пашов. Напротив - без излишна скромност ще кажа, че съм един от хората, които го откриха и оцениха. Направи ми силно впечатление негова публикация в Интернет по въпроса за лихвите на търговските банки. Открих координатите му и без изобщо да сме се срещали на живо му предложих да направи разширен доклад за нуждите на Съюза за стопанска инициатива (ССИ).
Направи ми изключително впечатление, че без да пита за хонорар, без дори да пита дали ще бъде цитиран като автор, Радослав седна и написа доклад с текст над 30 страници. Този текст всъщност беше докладът - приложение към последното писмо на ССИ до вицепремиера Симеон Дянков.
Разбира се, авторът на доклада беше изрично посочен, така че вицепремиерът и министър на финансите, г-н Симеон Дянков вече знае с кого ще се срещне лице в лице на следващите избори.
Както знаете ефектът от това писмо и от доклада в частност беше много силен. Беше създадена специална комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), която да се занимава с проблемите на достъпа на малките предприятия до финансиране и с лихвената политика на търговските банки в България. Радослав Пашов единодушно беше поканен в Консултативния съвет на ССИ, където участват над 30 хабилитирани преподаватели.
Излишно е да казвам, че двамата с него взехме най-дейно участие в подготовката на учредителната декларация на „Свободен народ", която беше гледана днес под лупа от няколко експертни екипа на партията. Така че, без всякакво лицемерие и куртоазия мога да кажа, че се чувствам щастлив.

Чували сме от други политици, че когато политик предава власт или пост доброволно, той се самоунищожава?
Има такова убеждение, но тук става въпрос за нещо голямо и важно. Ако наистина искаме да направим нещо за децата си, трябва да сменим поколенията в българския политически живот. Не да ги обновяваме, а да ги сменим ! През 2003 г. напуснах партийната политика, за да се занимавам с проблемите на индустриалните отношения, тристранното сътрудничество и социалния диалог. Тогава станах член на НСТС и на Икономическия и социален съвет на България. През януари 2012 г., се завърнах в партийната политика, защото се убедих, че със сегашното правителство не може да се води каквото и да е сътрудничество, а опозицията блажено спи и сънува следващите избори. Сега съм щастлив, че ще се занимавам с неща, в които се чувствам най-силен - с програмните документи и с визията на партията и с издаването на вестник „Свободен народ".