Като спекулация определи външният министър Николай Младенов информацията, лансирана в местните израелски медии, че България е признала "Хизбула" за извършител на бургаския атентат.

Припомняме, миналата седмица в израелските медии се появиха информации, че по време на посещението си в Израел българският министър е предал доклад, от който става ясно, че „Хизбула" стои зад атентата срещу израелски туристи в Бургас.

Младенов е информирал израелския ремиер Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка на България в разследването на терористичната атака в Бургас миналата година, в която бяха убити петима израелци и българският шофьор на автобуса.

Пред БНТ Младенов отново подчерта, че при посещението си в Израел в края на миналата седмица не е давал никакви изявления във връзка с атентата на летище Сарафово. Това беше съобщено и от говорителя на МВнР Весела Чернева след появяването на информацията.

Външният министър изтъкна, че повод за срещата с израелските власти била предстоящата 70-годишнина от спасяването на българската еврейска общност и подготовката за отбелязването й.