"Днес, 2012 година, след като наскоро светът отбеляза 65-годишнината от края на Втората световна война и края на фашизма и националсоциализма като национални политики, сме свидетели на възраждащи се фашистки прояви".

Това отбелязват младите социалисти в декларация срещу предстоящия Луков марш в столицата на 18 февруари. Митингът се организира от Български национален съюз, Кръв и чест, Национална съпротива в памет на ген. Христо Луков.

"Някой политици разчитат на късата памет на българската общественост и амбициите им на политическото поприще често пъти надминават всяка граница на приличие. Ние искаме да им напомним, че не всичко зад действията им е съвсем чисто и отбелязваме какво всъщност стои зад на пръв поглед невинното почитане на паметта на генерал Христо Луков", пишат младите в БСП.

"В интерес на истината трябва да припомним, че въпросният генерал Христо Луков далеч не е само защитник на Кюстендил по време на Първата световна война. Преди и по време на Втората световна война Луков е лидер на Съюза на българските национални легиони - фашистка организация и дясна опозиция на царския режим, настояваща за още по-тясно сближаване с нацистка Германия. Точно това е и причината паметта му да бъде почетена с крайно дясна проява, каквато е факелното шествие", припомнят социалистите.

Младите в БСП изтъкват, че във въпросното шествие освен български националистически организации, по традиция ще вземат участие представители на "чужди квазифашистки групи" от Италия, Испания, Германия, Швейцария, както и румънците от „Ноуа дрепта" - организация, която претендира за присъединяването на Южна Добруджа към Румъния.

"Тъй като са забранени в родните си държави, те се възползват от нашето бездействие, за да пропагандират и налагат като норма откровено расистките си идеи. Ако
организаторите на тази „патриотична проява" смятат, че имат общи цели и идеи с
такъв вид организации, то това е много жалко и няма нищо общо с българския национален идеал
", пише в декларацията на червената младеж.

Младежката организация на БСП в град София призовава институциите да се противопоставят на провеждането на „Луков марш".

"Призоваваме Столична община да се възползва от възможността на чл. 12 ал. 2 т. на Закона за събранията, митингите и манифестациите и да забрани тазгодишния неонацистки марш в центъра на София", настояват младите социалисти.