Повече от час и половина продължи срещата на ГЕРБ с КНСБ по повод предстоящите европейски избори на 25 май. На нея присъства и лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

Сред акцентите на разговора е бил Манифестът на синдикалната организация „За повече справедливост, солидарност и социални измерения на икономическия растеж" по повод предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

„Даваме си сметка, че много от темите в предстоящите евроизбори ще бъдат с национално измерение и значение", заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров на брифинга в централата на ГЕРБ.

Според него има въпроси, които непременно трябва да останат в кампанията, нещо повече - да бъдат в нейния център. Българите трябва да имат възможността да разберат по-ясно кого пращаме в Брюксел, какво прави конкретният човек в Европейския парламент, как това влияе на неговия бизнес и на доходите му.

Според Димитров европейското икономическо управление е нещо, за което се знае малко в България. Трябва да е ясен начинът, по който държавата формулира своите позиции в процеса, наречен „европейски семестър", начинът, по-който се защитават интересите на гражданите и бизнеса, а също и начинът, по който държавата отговаря на позициите и препоръките.

„Ако не сме наясно кой как защитава позициите на България в социалната сфера, със сигурност ще получим препоръка, час по-скоро да изравним възрастта за пенсия на българските граждани", заяви синдикалистът.

Пенсионната реформа и пенсионната система са важен проблем. От КНСБ настояват синдикатите, работодателите и медиите активно да бъдат включени в процеса на предварителна координация както в позициите на държавата и управлението ни, така и по отношение на регулярните ни тези, които държавата заема в рамките на европейския процес.

На срещата не е пропусната и темата за работещите българи в други страни от ЕС. Исканията и очакванията на КНСБ са всички български евродепутати да се включат в разглеждането на ключови политики и директиви, които касаят правата на българските граждани като работещи.

Димитров заяви, че европейският законодател трябва да чуе гласа им. Ще бъде в интерес за българския работещ да получава германската заплата. Това би оказало положително въздействие и върху българския пазар - той ще бъде стимулиран да предлага по-добри заплати, ако иска да има по-квалифицирани работещи.

Синдикатът е потърсил одобрението на ГЕРБ по отношение на данъка за финансовите транзакции. Димитров подчерта, че този данък е важен предвид вливането на допълнителни доходи в бюджетите както на европейско, така и на национално ниво. Надеждата е евродепутатите да излязат с единна национална позиция.

„Винаги преди избори КНСБ търси едно и също при политиците - отношението към труда в контекста на национално-отговорните политики за развитие на икономиката, работните места, доходите и гарантирането на социално-осигурителните права на работещите българи", заяви Димитров.

Наред с това, на срещата е обърнато сериозно внимание на темата за координацията в Брюксел.

Димитров коментира и скандала около средствата по оперативната програма „Околна среда". Според него решението е едно - бърза и единна намеса на държавата и поемане на пълния размер на задълженията от държавата.

Според водача на листата на ГЕРБ за евроизборите, Томислав Дончев, всички политики в България трябва да са европейски, тъй като България е част от Европа. В дефицит е европейското по отношението на политиката за доходите, социалната политика, здравеопазване, образование.

Във връзка с предстоящия европейски вот, Дончев вижда опасност от компроматна война. „Опасност, в която се опитват да ни вкарат, е да направим избора не за най-добрия, а за най-малко мразения. Аз искам да участвам в избор за най-добрия", заяви Дончев.

Според него в случай, че няма истински европейски дебат, от това ще загубят политиците и гражданите. „Един качествен дебат, ако спориш с опонент, който знае, разбира, умее да отстоява аргументи, той има шанс да промени част от твоите тези, да ги направи по-добри", коментира водачът на листата на ГЕРБ.

Той зададе въпроса - какво ще избират гражданите на тези избори - най-големите борци, най-големите пехливани, най-добрите боксьори, този, който може да вика, да крещи?