Вертолети изяли парите за бонуси за военните.
Това стана ясно от коментара на военния министър Аню Ангелов след заседанието на парламентарната комисия по отбрана, която разгледа проекта за бюджет 2012.
Припомняме, вчера министърът със своя заповед отмени заповедта за допълнително материално стимулиране за военнослужещите.

Обмислях дълго своето решение, сами разбирате, че се поставям в крайно неудобно положение, коментира той.

Ангелов изрази надежда военните да разберат неговото решение.
По-добре сега да платим някои задължения със средствата, които сме икономисали, за сметка на това имаме пълна сигурност за получаване на заплати през следващата година. Иначе те бяха под заплаха, коментира Ангелов.

Оказа се, че военният министър бил изненадан, че от бюджета на МО ще трябва да се покрие заемът за покупката на 18 вертолета. Задължението по сделката към Сосиете Женерал е в размер на 82 млн. лв.

По план средствата за заема трябвало да се поемат от фискалния резерв. Военният министър дори припомни, че в първоначалния вариант на бюджета било записано от 4,5 млрд. лв. фискалният резерв да слезе на 3 млрд. лв. Сега ние плащаме цената на тази загробваща сделка, посочи още Ангелов.

Той коментира още, че например в МВР служители не само няма да получат бонуси, но силовото ведомство няма пари да плати извънредния труд на полицаите.

Заради бюджет 2012 министерство на отбраната трябва да преразгледа някои срокове в плана за развитие на въоръжените сили.
Процедурата за многоцелеви изтребители става невъзможна за следващата година.

Попитан дали е доволен от бюджета за следващата година, определен за неговото ведомство, военният министър каза: „Ако познавате министър, който да е доволен от бюджета, то ще се радвам да ме запознаете с него."

На въпрос сърдит ли е на колегата си Дянков,
министър Ангелов се пошегува: "Аз от командири от най-ниските звена знам едно правило - „вечна дружба с финансова служба".

Стана ясно още, че първоначално министърът смятал да раздаде като ДМС 22 млн. лв. тъй като бонусът за военните трябва да е по 300-400 лв. Според Ангелов обида би бил бонус от 30-40 лв. например.
Считам че ДМС трябва да е съществено, ако ще даваш нещо, трябва да бъде съществено, категоричен е военният министър.

Той обаче не се отказва от бонус за военните и ще търси възможност да ги възнагради допълнително, след като в края на тази година стане ясно какво ще е преизпълнението на бюджета и дали все пак няма да останат някакви средства.
Категорично обещание обаче Аню Ангелов не дава.