Свинаров-Димитров Не се налага парламентарно решение или правителствено становище за преместването на българския контингент от база "Лима" в база “Еко”, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров.
За първи път той официално оповести, че батальонът ни ще бъде предислоциран от град Кербала в Дивания.

Преместването ще стане с организационна заповед до военния министър преподписана от Началника на Генералния щаб.

Според Свинаров новата база, която се намира на 3.5 километра от град Дивания – административен център на провинция Кадисия, е по-безопасна.
В района няма племенни размирици, няма натрупване на поклонници, каквито имаше в шиитския религиозен център Кербала.

Базата отговаря на изискванията за сигурност, като ще бъдат направени и допълнителни укрепления.

Според Свинаров предислокацията ще се осъществи още по времето на мандата на 3-я батальон.

Министърът категорично заяви, че функциите, задачите и мандатът на нашите бойци в Ирак не се променят, те остават под полско командване и в същата зона на отговорност.

Свинаров напомни и етапите, през които е преминало решението за преместването:
на 2 септември се е състояла планираща конференция на коалиционните сили с участие на представители на българския Генерален щаб.

на 21 и 23 септември са получени официалните писма от началника на полския генерален щаб, в които се предлага предислоцирането, следват консултации и доклади от службите “Военна информация и сигурност” на военното ведомство и националната разузнавателна служба, и заседание на политически кабинет на МО.

Припомняме обаче, че през цялото това време, въпреки настояванията на народните представители, парламентът беше държан в абсолютно информационно затъмнение от цивилното и военното ръководство на МО относно бъдещето на нашия контингент в Ирак.

Преместването е резултат от българско политическо решение в резултат на направената военна експертиза, подчерта министър Свинаров.

За нуждите на военната база България има готовност да предложи на коалиционните партньори изпращането на инженерно подразделение в рамките на българския контингент.

Народно събрание По повод решението на Министерството на отбраната от левицата продължават да настояват, че за преместването на батальона ни трябва да има решение на парламента.

Министър Свинаров се люшка от едната крайност в другата и очевидно в сегашния избор на вариант за вземане на решение по повод официалното искане за преместването, се съдържа и известно недоверие на правителството и управляващите за възможността да бъде прокарано решение в българския парламент, коментира Ангел Найденов.

По думите му, за БСП предислокацията е неуместна, докато министър Свинаров и началникът на Генералния щаб не представят пред външната парламентарна комисия и пред пленарната зала убедителни аргументи, че новата провинция е по-перспективна от гледна точка на сигурността на българските военнослужещи.

От НДСВ, СДС и ОДС заявиха, че не е нужна санкция на Народното събрание за преместването на контингента ни.

Цонко Киров от НДСВ коментира, че предислокацията не противоречи както на решението на парламента, така и на меморандума. Според него преместването няма да оскъпи мисията, като процент от разходите ще бъдат поети от коалицията.

Николай Младенов от СДС и Асен Агов от ОДС заявиха, че не е необходимо парламентът да взема ново решение във връзка с нашия контингент в Кербала, но подчертаха, че е задължително депутатите да бъдат много добре информирани за причините за предислокацията и за рисковете от самата операция.

И от лявата, и от дясната опозиция остро разкритикуваха министъра на отбраната Николай Свинаров за това, че до момента не се е явил пред парламентарната комисия по външна политика, за да предостави цялата свързана със ситуацията информация.