Смяна на системата - това е основната цел на членовете на инициативния комитет на непартийното, но политическо движение „Модерна България" на Борислав Цеков, което бе представено днес пред медиите.

В комитета са 79 изтъкнати представители на различни сфери на гражданското общество. Непосредствено зо Цеков седеше друг бивш активист и знаково име от времето на НДСВ - Ралица Агайн.

Основната кауза е за по-голяма прозрачност и по-голям граждански контрол, посочи Венелин Стойчев, социолог и член на ръководството на Института за модерна политика. Обединените в движение Модерна България не искат самоцелна смяна на едни с други във властта, а смяна на самите правила на играта.

Държавата, за която се борим, е една децентрализирана държава, заяви арабистът Владимир Чуков. Сегашната политическа система генерира вождове, генерира месии, подчерта той. В момента ние имаме една премиерска република и диктатура на министъра на финансите, категоричен бе той и също се обяви за реална децентрализация.

София се превръща в град-държава, в който за съжаление кучетата изяждат хората, подчерта Чуков. Той изтъкна още, че докато столицата се разраства в същото време цели райони се обезлюдяват. Трябва да си пренаредим къщата, подчерта той. Борислав Цеков от Института за модерна политика бе изключително доволен от ентусиазма и доброто настроение на членовете на комитета.

Радвам се, че движение Модерна България тръгва с такъв патос, посочи той. Може да има гражданско движение без лидер, създадено на база обща воля и цели, допълни Цеков.

По думите му в Европа вече политиката се отваря за хората и такова нещо трябва да се случи и в България. Решенията в движението ще се вземат чрез вътрешен референдум в он-лайн среда. Ние искаме реален гражданки контрол, изтъкна Борислав Цеков.

Движението ще се бори за реформа в избирателната система и за правото да се издигат граждански листи с подписка от определен брой граждани, както е в определен брой държави.

Петър Кичашки, председател на сдружение „Възраждане на Видин" е инвалид, но е с несломим дух да отстоява правата си.
След като градската сред във Видин била недостъпна за хора като него с инвалидни колички, той решил да я промени. Както Кичашки сам се изрази - като парен чук водил 36 дела срещу община Видин и сега градската среда е достъпна за хората с увреждания. Гледайте на движение Модерна България като парен чук, няма да се откажем, заяви той.

Друг член на инициативния комитет обърка името на движението, в което се включва, с това на Меглена Кунева - „България на гражданите".

В опита си да даде отговор на кого е движението Модерна България и чии интереси ще защитава, той се обърка и заяви: България на гражданите е на нас!

Движение Модерна България иска да се въведе възможността за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. От там настояват и да се въведе блиц парламентарен контрол върху министрите и отваряне на петъчния контрол към гражданското общество чрез възможност за отправяне на питания от граждани и организации. Движение Модерна България иска и да се даде възможността за завеждане на индивидуална жалба през конституционния съд.