Гражданското непартийно движение „Модерна България" ще внесе в европейските институции идната седмица сигнал за грубо погазване на европейските директиви от страна на служебното правителство на Георги Близнашки. Това съобщават от движението.

Сигналът и придружаващият го доказателствен материал са адресирани до постоянната Комисия по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент, до Европейската комисия и до Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори. Поводът е безпрецедентният политически натиск, намеса и шантаж, който служебното правителство упражнява върху независимия енергиен регулатор, уточняват от „Модерна България".

Според представителите на движението в последните дни се наблюдава политическа саморазправа с ДКЕВР. Това представлявало грубо нарушение на Директива 2009/72/ЕО относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия. Тя изрично задължава държавите-членки да гарантират независимостта на  регулаторния орган и безпристрастното и прозрачно упражняване на правомощията му.

За тази цел държавата-членка гарантира, че при изпълнението на регулаторни функции, възложени му съгласно настоящата директива и свързаното с нея законодателство, регулаторният орган е правно отделен и функционално независим от други публични и частни образувания. Освен това гарантира, че персоналът му и лицата, отговорни за управлението му действат независимо от пазарни интереси и не търсят или не получават преки инструкции от правителство или друго публично или частно образувание при изпълнение на своите регулаторни функции.

Според гражданско движение „Модерна България" политическата намеса на служебното правителство в работата на ДКЕВР, опитът да бъдат извити ръцете на членовете на регулатора и да бъдат принудени с политически натиск да подадат оставката без никакво законово основание е недопустим акт в държава-членка на ЕС.

От движението са убедени, че всичко това се прави с ясната цел - да се отвори пътят за реализиране на противозаконното искане на кабинета „Близнашки" цената на електроенергията да бъде увеличена с цели 50 % - искане, което очевидно обслужва икономическите интереси на монополите и олигархията, които бяха толерирани по време на цялостното управление на ГЕРБ. Сегашният състав на ДКЕВР е пречка за подобни искания, които не само нарушават европейското законодателство, но и са в сериозен ущърб на българските граждани.

Движение „Модерна България" подчертава, че независимите регулаторни органи, какъвто е ДКЕВР, следва да функционират вън от котерийните цели на едно правителство, назначено без избори и без мандат от избирателите, чиято конституционна роля е единствено да поддържа текущото управление и да организира честни и свободни избори, се посочва още в съобщението.