ЙончеваОт българското външно министерство съобщиха, че с оглед на обстоятелствата, спешно е организирано снабдяването на кореспондента на БНТ Елена Йончева с необходимите документи за самоличност и пътуване.

С това незабавно са ангажирани българските дипломатически представителства в съседните на Република Ирак държави, както и представителството на Ватикана, едно от малкото реално функциониращи на територията на Република Ирак.

ПРИПОМНЯМЕ: Бият Йончева в центъра на Багдад

В тази връзка от българското външно ведомство напомнят, че българската държава не е скъсвала дипломатическите си отношения с Република Ирак, нито е отзовала представителството си в Багдад. Това би представлявало основание съгласно международните договорености “да повери защитата на своите интереси и интересите на своите граждани на трета държава, приемлива за приемащата държава”.

Някои държави, включително и България, са дали указания на изтеглените от Багдад членове на дипломатическите си представителства да останат към момента в дипломатическа мисия в съседна на Република Ирак държава. Това е предприето, за да остане открита възможността за защита на интересите на Република България и българските граждани в Ирак, се казва още в съобщението, разпространено от Министерството на външните работи.