Журналистиката Елена Йончева опроверга изнесената вчера от бившия транспортен министър от ГЕРБ Ивайло Московски информация за това, че е пътувала с правителствения „Авиоотряд 28", за да снима документален филм за Сомалия.

Припомняме, след като кабинетът „Орешарски" извади наяве подробни данни за полетите на бившия премиер Борисов и министрите му, от ГЕРБ „отвърнаха на удара", като на свой ред свикаха пресконференция, на която подробно съобщиха за осъществените полети на правителството на Тройната коалиция.

Сред лицата, използвали правителствения самолет, беше спомената и известната журналистка Елена Йончева - тогава приятелка на Сергей Станишев.

Късно снощи обаче, в профила си във фейсбук тя опроверга категорично изнесената информация от Ивайло Московски и Владислав Горанов.

Предоставяме ви мнението й без редакция, защото само по себе си то е достатъчно подробно и ясно:

Приятели и колеги,
относно информацията, разпространена на пресконференция, дадена от бившия министър на транспорта г-н Московски, че нашият журналистически екип е летял за Сомалия с Авиоотряд 28, трябва да кажа следното.

Екипът ни, който се състои от двама души - Елена Йончева и операторът Николай Николов, е летял с авиокомпания KLM на холандските авиолинии по линията София - Амстердам - Найроби - Джибути. От Джибути до Босасо (Сомалия) сме летели с местна авиокомпания, DAALLO AIRLINES.

Целта на пътуването е заснемането на документален филм за сомалийските пирати, след отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с български моряци на борда.

Направихме три документални филма. Бяхме и първият журналистически екип, който успя да заснеме пиратското селище Гарое, край което бяха акостирали отвлечени кораби. Немската телевизия DW - TV излъчи нашият репортаж на тази тема.

Времето на пътуването беше следното:
26 април 2009 година - София - Амстердам - Найроби /Кения/. 27 април Найроби - Джибути. Връщането е на 8 май, но поради сложността на снимките екипът ни се завърна в София на 22 май.

Изпратих на мои колеги като приложение копие от електронните билети, както и протокол за закупуването на билетите от София-Сомалия и от Сомалия за София.
Вероятно трябва да добавя, че това е единственото ми пътуване за Сомалия.

Разпространената информация, че сме летели с Авиоотряд 28 за Сомалия не отговаря на истината и искрено ме натъжава. Винаги съм защитавала честната и открита журналистика, независимо от времето и условията, в които работим.
Опитът да бъде наклеветен и употребен български журналист, независимо в чие лице, е повод за тревожен размисъл.

Разбира се, подобна информация, че сме ползвали авиоотряд 28, може да се възприеме и от забавната му страна.

В една от снимките, които добавям, се вижда пилотската кабина на самолета, с който летяхме от Найроби до Босасо (Сомалия). Надявам се членовете на авиоотряд да изглеждат така само във въображението на г-н Московски.