Обвиненията, че руски самолети са нарушили въздушното пространство на България бяха отхвърлени от Москва. Руското военно министерство е изпратило официален отговор на изказването на министъра ни на отбраната Николай Ненчев.

Отговорът е от официалния представител на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков и е изпратено до кореспондентския пункт на БНР в Москва.

Конашенков потвърждава, че през юни Русия е извършвала полети над Черно море. Те обаче били извършвани по международните правила, подчертава Игор Конашенков.

Припомняме, че преди два дни военният министър Николай Ненчев обяви в телевизионно интервю, че руски самолети нарушават въздушните ни граници, като летят в зоната за отговорност. Той определи това като провокация.

Русия иска министър Николай Ненчев конкретно да обясни колко далеч от въздушните граници на България се простират границите на въображаемата от него зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО.

В писмения си отговор Игор Конашенков отбелязва, че самолетите от руските Военно-космически сили редовно извършват планирани полети над акваторията на Черно море. Маршрутите им били съобразени с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Всички полети били извършени с включени предаватели, уверява Конашенков.

Руското военно министерство с „нескрито учудване” било разбрало от думите на Ненчев, че нарушенията на българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО са се увеличили през миналия месец. Конашенков посочва, че учудване будели и твърденията, че руските самолети са летели с изключени транспондери.