Решението за изгонването на руските дипломати от България вероятно е взето "далече на запад". Това заяви председателят на комисията по външни работи на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки, цитиран от БГНЕС.

По негови думи въпросното решение е било взето далеч на запад от България и пренасочено към София.

"Жалко, много жалко. Няма основания за това", категоричен бе депутатът.

Той определи изгонването на 70 дипломати като сериозен удар и изрази увереност, че ще бъдат предприети реципрочни мерки относно дипломатическото представителство на България в Русия.

Слуцки посочи, че Русия има "реални, а не изсмукани от пръстите въпроси" към българската дипломатическа мисия. Според него подобно отношение между държави, които традиционно са имали сериозни връзки и активно икономическо и културно сътрудничество, не е в реда на нещата.

Случилото се в София показва мащабите на натиска срещу Русия, отбеляза Слуцки.

И от ПП не знаели за гоненето на руските дипломати

И от ПП не знаели за гоненето на руските дипломати

Това се разбра от думите на народният представител от управляващата партия Димитър Гочев

По негови думи в България има десетки и стотици здравомислещи политици и общественици, журналисти и учени, които подкрепят съвършено различна, конструктивна позиция по отношение на контактите с Москва.

Така че всички тези некоординирани и неоправдани стъпки ги очаква механизмът на възвратната пружина, обобщи депутатът.

Вчера премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че са отзовани 70 дипломати на Русия, които нашите служби са идентифицирали като хора, свързани с руските служби и са работили срещу интересите на България.

Впоследствие от БСП обявиха, че въпросното решение не е вземано нито от Министерския съвет, нито на коалиционен съвет. Стана ясно, че депутатите от "Продължаваме промяната" също не са били известени за експулсирането на дипломатите.

По-рано днес коментар по темата за отзованите дипломати направи и президента Румен Радев, който е на посещение в Мадрид. Той заяви, че се надява решението на министър-председателя в оставка да е било добре обмислено като мащаби и последствия.

Решението на Кирил Петков да отзове руските дипломати изненадало Илияна Йотова

Решението на Кирил Петков да отзове руските дипломати изненадало Илияна Йотова

Най-тежкият възможен сценарии е скъсване на дипломатическите отношения с Русия