Отказът на кърджалийския кмет Хасан Азис да издаде заповед за избор на кмет в около 50 села било нарушение на закона. Това стана ясно от стенограмата на заседанието на правителството. Според Азис, постоянните жители на въпросните села са под 100 души и реално няма закононарушение, заяви той пред БНР.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) информирали за решението на кмета Лиляна Павлова като министър на регионалното развитие, в чийто ресор е служба ГРАО. Павлова от своя страна, повдига въпроса на заседанието на кабинета.

По закон кметът на общината бил длъжен да издаде такава заповед за селата с над 100 жители. Хасан Азис обаче го направил за половината, а за останалите отказвал.

Населените места в община Кърджали са 118 и в 94 от тях ще се гласува, които отговарят на условията на закона, каза Хасан Азис.

"Има нещо, което трябва да се разбере от регионалното министерство, те със сигурност много добре знаят, особено Лиляна Павлова, затова, че има разлика между постоянен адрес и реално живущите хора.

Това е нещо много специфично, особено за района на Кърджали. В община Кърджали от тези 118 населени места, тези 94 кметства, които са, в 11 от кметствата, които са в Кърджали, броят на реално живущите хора е под 30 души.

Има нещо, което трябва да се подчертае и то е във връзка със Закона за административното и териториално устройство на България, където се посочва къде и по какъв начин могат да се създават кметства.

В 46 от тези кметства нямаме нито една сграда, която да се приспособи или да се предостави на бъдещия кмет", заяви Азис. Според него с решението да бъде избран в тези места може да се създаде прецедент като "кметство на колела".