Министерският съвет одобри позицията ни по Дело С-427/19 на Съда на Европейския съюз, образувано по преюдициално запитване на Софийски районен съд по дело № 45834/2018.

Страни по делото са Застрахователно акционерно дружество (ЗАД) "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД и Застрахователна компания (ЗК) "Олимпик", дружество, регистрирано по законите на Република Кипър чрез ЗК "Олимпик - клон България" КЧТ. 

Наши и кипърски експерти да решат казуса с "Олимпик"

Наши и кипърски експерти да решат казуса с "Олимпик"

Вицепремиерът Екатерина Захариева поиска съдействие от посланика на Кипър у нас

Участието на страната ни в това съдебно производство е да установи дали правните субекти в страната ще са задължени да се съобразят с правните последици, предвидени за производството по ликвидация, съгласно кипърското правосъдие.

Това е считано от момента, в който е назначен временен ликвидатор на ЗК "Олимпик", въпреки че производството по неговата ликвидацията все още не е открито с акт на компетентния национален съд на Република Кипър.

По време на съдебното разследване ще бъде проучено и дали е допустимо спиране на съдебните производства , заведени пред националните съдилища в Република България срещу клона на застрахователя с отнет лиценз, ако това спиране е предвидено в националното право на Република Кипър като правна последица на решението за назначаване на временен ликвидатор на застрахователя с отнет лиценз. Това спиране е по силата на чл. 274 от Директива 2009/138/Е0, уточняват от МС.

Преюдициалното запитване на Софийския районен съд е отправено по време, когато по отношение на "ЗК Олимпик" все още не е открито производство по ликвидация.

Според информация от Надзорния орган по застраховането в Република Кипър, на 23 август 2019 г. в Официалния вестник на Република Кипър е публикувано решението на съда в Никозия от 30 юли 2019 г. С него се открива производството по ликвидация на ЗК "Олимпик" и са назначени двама ликвидатори на застрахователното дружество - г-н Павлос Накузи и официалният синдик и ликвидатор на Република Кипър.

Припомняме, през 2018 г. година 197 551 автомобила в България се оказаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", след като кипърското дружество "Олимпик" фалира, а на 8 авуст 2018 му бе отнет и лиценза.

Щетите за българските водачи се оцениха на около 9.35 милиона лева, а те трябваше в срок до 18 август 2018 г. да сключат полица с друг застраховател. Фалитът на "Олимпик" предизвика извънредно заседание на парламента по време на лятната ваканция, а скандалът и общественото напрежение доведоха и до оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.