МС предложи Желю Желев за орден “Стара планина Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаването на проф. д-р на философските науки Желю Желев с орден “Стара планина” с лента за изключително големите му заслуги към Република България като държавен глава, за приноса му в изграждането и утвърждаването на демокрацията и по повод 70 години от рождението му, съобщава правителствената пресслужба.

Желю Желев е роден на 3 март 1935 година в село Веселиново, област Шумен.
Завършва СУ “Св.Климент Охридски”, специалност философия. Член е на БКП от 1961 до 1965 година, когато е изключен от партията за критиката му към Лениновото учение за материята и е изселен от София.

През 1967 г. завършва книгата си “Тоталитарната държава”, която излиза през 1982 година под заглавие “Фашизмът”.
През 1988 г. основава Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. На 7 декември 1989 г. обединява всички опозиционни движения и партии и създава Съюза на демократичните сили.
След изборите за Велико народно събрание през юни 1990 г. Желю Желев е избран за председател на парламентарната група на СДС.

На 1 август 1990 г. е избран за президент на Република България от Великото народно събрание.
На 19 януари 1992 г. съгласно новата Конституция на България е избран за президент чрез прекия вот на народа и става първият демократично избран държавен глава.

С дейността си той има безспорни заслуги за раздялата с тоталитаризма и налагането на демокрацията и пазарната икономика в страната.