Изненадващо външният ни министър Соломон Паси, който е на посещение в Либия, беше отведен при Муамар Кадафи, съобщи пратеникът на БНР.

Либийският лидер за трети път приема българския министър на външните работи Соломон Паси, като го увери, че либийският съд ще работи за осигуряване на честен и прозрачен финал на делото срещу българските медици, съобщи БНР.

Непланираната среща стана непосредствено след разговора на Паси с либийския министър на външните работи Абдел Рахман Шалкам, към който за кратко се присъедини и министърът на правосъдието Мохамед Мисарати.

Българските журналисти за първи път бяха допуснати в шатрата на либийския лидер, за да чуят встъпителните му думи, в които Кадафи заяви, че Либия приветства политическите и икономическите, но не и военните съюзи между държавите.

Не ни трябват ракети, не ни трябват военни бази. Тези неща носят само беди на всяка от страните
-- М. Кадафи
Ние сме за разширяването на Европейския съюз, но не и за разширяването на НАТО, обяви Муамар Кадафи и продължи:
Икономическите връзки трябва да са водещи в отношенията между държавите. Не ни трябват ракети, не ни трябват военни бази. Тези неща носят само беди на всяка от страните.

Либийският лидер специално попита външния ни министър как е българският президент. В отговор Соломон Паси предаде поздравите на президента към либийския ръководител.

По-нататък разговорът бе закрит за медиите, а министър Паси, който в момента има среща с дипломати от страните членки на ЕС, не е съобщил повече подробности за него.

КОМЕНТАР НА МИНИСТЪР ПАСИ СЛЕД СРЕЩАТА С КАДАФИ
В казаното от Кадафи, че Либия е за разширяването на Европейския съюз, но против разширяването на НАТО не виждам директен сигнал за България или елемент на предупреждение.
Не бих казал, напротив, не смятам, че различията във външнополитическите виждания в условията на демокрация между две държави могат да повлияят по някакъв начин на двустранните ни отношения и още повече специално по отношение на разширението на Европейския съюз. Още повече смятам, че и България, и Либия са заинтересовани, коментира Паси.
Нека си дадем сметка, че светът се развива много бързо и аз не изключвам възможността в едно обозримо бъдеще България и Либия да имат много по-близки възгледи във външната си политика, отколкото имаха преди години, подчерта външният ни министър.
Соломон Паси разказа още, че Муамар Кадафи е оценил високо ролята на България в Съвета за сигурност на ООН и е казал, че в Джамахирията не са забравили, че страната ни беше сред първите, които поставиха въпроса за снемане на санкциите и завръщане на Либия в международната общност.
Кадафи е подчертал и желанието на своята държава да възстанови и доразвие икономическите си връзки с България.

По-рано днес първият ни дипломат е имал и дълъг разговор със защитника на медиците ни адвокат Осман Бизанти.