Няма взето решение от страна на българската държава да се гонят руски дипломати.
Това съобщиха от МВнР на News.bg по повод информация на британски медии, че и България ще бъде сред страните, които биха отзовали руски дипломати през следващата седмица в отговор на атаката с нервнопаралитичен газ срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

По информация на британския вестник "Гардиън", най-малко 10 страни от ЕС ще изгонят руски дипломати във връзка със случая "Скрипал". Заедно с България това се отнасяло и за Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия и Ирландия.

Малко по-рано през деня председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че бихме отзовали руски дипломати от страната си, ако има опасност за националната ни сигурност.

Цветанов за "Скрипал": Ще гоним руснаци, ако има заплаха за сигурността

Цветанов за "Скрипал": Ще гоним руснаци, ако има заплаха за сигурността

За сега такава заплаха няма според Цветанов

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет в петък българският премиер Бойко Борисов е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей, според която с "висока степен на вероятност" зад случая "Скрипал" стои Москва.

По този повод бе зададен въпрос на българския премиер Бойко Борисов в Брюксел. В отговор Борисов заяви: "Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени", коментира българският премиер.

Борисов не е оптимист за мирното развитие на света

Борисов не е оптимист за мирното развитие на света

Имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с повече разум и отговорност

Според него, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

ЕС отзовава посланика си от Москва

ЕС отзовава посланика си от Москва

В знак на солидарност с Лондон заради отравянето на Скрипал…

В петък стана ясно, че Латвия също планира да отзове руски дипломати.