Министърът на вътрешните работи ще създава регионални звена “Миграция” в столичните и регионални дирекции на МВР. Това гласят част от поправките в Закона за МВР, приети днес на първо четене от Народното събрание.

Офицерите и сержантите от специализираното звено “Миграция” ще имат право да издават, отказват и отнемат разрешения за дългосрочно пребиваване на чужденци у нас.
Те ще могат и да предлагат на компетентните органи на Национална служба “Полиция” да издават български документи за самоличност на чужди граждани.

С промените в Закона за МВР се отменя забраната граничните полицаи да преследват нарушители и трафиканти на хора през граница не по-далеч от 15 километра навътре в нашата територия. Граничните власти вече ще могат да продължат разследването на тези престъпления на цялата територия на България.

На ГКПП пък ще се поставят видеокамери за наблюдение и заснемане на нарушители на държавната граница. Кадрите ще се използват само за разкриване на престъпления, гласи още промяната в закона.