Финансовото разузнаване на Кипър разследва за пране на пари "Интердилеа Номинис", а не "Ромент трейдинг", съобщи БНР.

В рамките на следственото дело, образувано по твърденията на Майкъл Чорни за дарените от него 200 000 долара на Фондация “Демокрация”, ще бъдат изпратени следствени поръчки до Израел и Кипър.

Финансовото разузнаване на Кипър ще бъде помолено да предостави всички материали, свързани с фирмите "Ромент трейдинг","Интердилеа Номинис" и "Интердилеа Лимитид", които бяха замесени в твърденията на Майкъл Чорни за дарените от него пари.

В този смисъл има разминаване между документите, които се получават в МВР и във Финансовото разузнаване, съобщи участник във вчерашната среща при главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Срещата е била препоръчана от политическото ръководство на НДСВ, като главната й цел е била да бъде компрометирано СДС и да се намерят материали, които да послужат на прокуратурата за едно бъдещо съдебно дело срещу бившия премиер Иван Костов, се казва още в информацията на БНР.

Междувременно адвокатът на Чорни Тодор Батков категорично опроверга изявлението на гл. секретар на МВР Бойко Борисов, че фирмата на Чорни “Ромент трейдинг” се разследва в Кипър за пране на пари.

Сред дарителите на фондация “Демокрация” има още три офшорни фирми, две от които са собственост на българи, които са получили облаги от Иван Костов, заяви Батков пред Дарик.