Приоритет на МВР и на стратегията за национална сигурност е противодействието на кибер престъпността.
Това заяви вътрешният министър Цветанов пред участниците в международната конференция АФСЕА.

Той добави, че при предстоящото му работно посещение в САЩ част от срещите му ще бъдат с акцент кибер престъпност.

Много е важно най-добрите практики срещу тези престъпления да се прилагат и в България подчерта Цветанов.

Той изтъкна добрите резултати на МВР в неутрализирането на кибер престъпления и каза, че би трябвало такива обучения да се проведат и в съдебната система.

По думите на министъра разработваната стратегия за национална сигурност на България е насочена към личната сигурност на всички граждани в България, подчерта Цветанов.

Той съобщи, че заради отвличанията в България инвеститори са напуснали страната.

Ако беше продължил елементът на криминалните хроники с такива престъпления тежките убийства и др. всички инвеститори щяха да се оттеглят. А за България е важно да има външни инвеститори, добави Цветанов.

Затова, подчерта той, най-успешната политика в едно управление е когато има воля, прозрачност и взаимодействие между институциите против престъпността.

Като пример за успешното подготвяне на България за Шенген вътрешният министър Цветан  Цветанов посочи вчерашната операция, при която е неутрализиран наркоканал. Задържани са 20 кг хероин от Турция и автомобил с испанска регистрация.

От ноември България работи по примера на шенгенските информационни системи и въпросната кола с испанска регистрация е била пусната за проверка в тази система.
В системата е бил заложен от испанската полиция такъв автомобил и съответно българските органи на реда откриват тайника, разказа Цветанов.