Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в момента се среща с кметицата на Гърмен, съобщи МВР. Само преди дни тя беше освиркана от протестиращите срещу ромските похождения и бе изпратена с "мафия" и "у-у-у-у".

Повод за днешната среща е нестихващото напрежение в района и днешното нападение над свещеника в селото.

Както news.bg съобщи, на Черешова задушница свещеникът на село Марчево е нападнат и ограбен от цигани. Това става само дни след като ромите са му отмъкнали ключовете от храма и са го принудили да им даде свои и служебни пари.

Хората в село Марчево са изключително гневни и недоволни, че въпреки присъствието на полиция и жандармерия се е стигнало до подобен инцидент точно на днешния ден - Черешова Задушница.

Протестиращите са поели лично охраната на отец Керанов, за да се предотвратят подобни инциденти утре и вдругиден, когато също е Свети Дух. Възрастният мъж е в силно стресирано състояние. Представители на органите на реда са снели показания от присъстващите жители на село Марчево.

По време на срещата вътрешният министър Румяна Бъчварова е препоръчала на кмета Минка Капитанова съвместни екипи да проверят от утре в Гърмен и района. На разговорите са и областният управител Бисер Михайлов, директорът на ОДМВР-Благоевград и началника на РУ-Гоце Делчев.

Министър Бъчварова е на посещение в Гоце Делчев и Гърмен за проверка на обстановката след въведените миналата седмица от МВР мерки в района. "Всички държавни институции трябва да се мобилизират и да работят заедно, това е подходът на държавата", каза министърът.

От утре в района на Гърмен и други общини започватпроверки на съвместни екипи на общината, РДНСК, дирекция "Социални дейности", ОДМВР-Благоевград и ОД "Пожарна безопасност и защита на населението", НАП, РЗИ Благоевград и Регионалния инспекторат по образование. По време на работната среща с министъра бе съставен график на проверките, както и план за поетапното въвеждане на видеонаблюдение в района.

В следващите дни ще бъдат разработени и въведени нови типови бланки - жалби за подаване на сигнали за кражби и други престъпления. Това ще улесни жителите и ще подобри работата на полицията и местната власт, смята министър Бъчварова.

Днес тя се срещна както с представителите на т. нар. Инициативен комитет на Гърмен, така и с лидерите на местната ромска общност. Представителите на комитета са казали, че са доволни от МВР по повод въведените след 23 май мерки.

От своя страна ромските лидери подчертаха желанието си да продължи успокояването на обстановката и заявиха готовност за съдействие, твърдят от МВР.

И двете страни поеха отговорността да съдействат за пълно успокояване на обществения ред и оцениха видеонаблюдението като силна мярка за сигурност на всички жители в района Гърмен.