Благодаря на премиера, който във вчерашния ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опит да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Така министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не пропусна да жегне началника си премиерът Николай Денков, чиято партия ПП и партньорите им от ДБ искат оставката му.

Предисторията - попитан от News.bg във вчерашния ден относно твърденията на МВР шефа за оказван натиск от страна на Кирил Петков, Денков заяви, че не ставало въпрос за натиск да се назначават определени хора, а предложения и въпроси да не се назначават определени хора, срещу които имало съмнения, както и досъдебни и дисциплинарни производства. Денков освен това заяви, че ще подаде оставката си като правителствен ръководител, ако Калин Стоянов не се разграничи категорично от проявите на полицейско насилие по време на протеста срещу ръководството на БФС.

"Смятам, че е недопустимо някой да се меси политически в работата в МВР, както направи г-н Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студия и социални мрежи. Живеем в правова държава и всеки е невинен до доказване на противното - както гражданите, така и полицаите", продължи Стоянов, който заедно с главния секретар и шефа на СДВР даде брифинг в сградата на подопечното му ведомство.

Никъде в Европа нямало практика след подобни протести "да хвърчи оставката на вътрешен министър", а освен това по закон министърът изпълнява и планира стратегически цели и задачи и работи по изпълнението на държавната политика, а не да ръководи оперативно действията на служителите на терен, подчерта Стоянов.

Калин Стоянов: МВР Оперативно се ръководи от главсека. Благодаря за вниманието

Калин Стоянов: МВР Оперативно се ръководи от главсека. Благодаря за вниманието

Протестиращи са палели кофи за боклук - това е противозаконно

"Ясно се разграничавам от всякакъв вид произвол", изрично изказа негативното си мнение по отношение на полицейското насилие министърът.

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протестите, независимо дали е част от протестиращите или от полицаите, ще бъде разследван и ще понесе съответната отговорност. В това никой не бива да се съмнява", увери още той.

Разпоредени са ускорени вътрешни проверки в МВР, както и мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще. Според министъра следва да има системна работа на психолози с полицаите, тъй като те били подложени на "огромно напрежение" с цел да не се допускат повече подобни случаи.

Стоянов напълно изрази съгласие с искането на премиера Денков за обстойно разследване на инцидентите от протеста, но не бил съгласен всички в МВР да се слагат под общ знаменател заради "единични случаи на превишаване на правомощията".

Стоянов поздрави и достойните служители на МВР, които за по-малко от 2 часа успели да "овладеят тази невиждана агресия".

СДВР: 33 футболни фенове са задържани за безпрецедентна агресия

СДВР: 33 футболни фенове са задържани за безпрецедентна агресия

Сред арестуваните има и непълнолетни

Главсекът на МВР Живко Коцев също призова - да не се слагат под един знаменател всички полицаи и благодари на колегите си, свършили работата си професионално.

"Ние бързо идентифицирахме полицейските служители, които са си позволили да упражнят агресия срещу цивилни, мирни граждани, които не са свързани с протестните действия", увери Коцев и призова - да се спре с противопоставянето на полицията срещу обществото и обратното.

Главният секретар също подчерта - предотвратените щети били много по-малко от причинените.

Не пропусна да отговори и на политиците: "Като висша професионална фигура искам да отправя апел към тези, които не са експерти, да се спре да се говори и да се упражняваме върху работата на полицията. Хората, които нямат експертиза и познания. Да се спре с политиканстването, защото колкото по-малко неекспертност и политика върху гърба на полицията има, толкова по-големи са шансовете за успеваемост и да се съхрани мотивацията у полицейските служители".

Веднага след протеста шефът на СДВР Георги Хаджиев се е самосезирал заради кадрите на полицейско насилие и е образувал дисциплинарна проверка. В резултат на нея е установено, че 5-ма униформени нарушавали "служебната дисциплина", като в крайна сметка 3-ма от тях са временно отстранени от длъжност и срещу тях има дисциплинарни производства. Останалите двама пък още се проверяват.

"Отстранените полицейски служители са един командир на отделение и двама старши полицаи", влезе в конкретика Хаджиев и посочи, че се разследват още евентуални случаи на нарушили правилата служители.

След брифинга министърът, главният секретар и шефът на СДВР се оттеглиха без допълнителен коментар въпреки множеството въпроси от страна на представителите на медиите.