Синдикатите в структурата на МВР смятат, че има възможности за увеличение на заплатите им тази година.

"Дали с актуализация на бюджета, дали от бюджетен излишък, според нас има как", заяви пред News.bg председателят на СФСМВР Валентин Попов по повод заявеното от вътрешния министър Валентин Радев, че до края на годината няма как възнагражденията на служителите в МВР да бъдат увеличени.

"Ние така или иначе на 5 юли излизаме на протест", категоричен бе той. Попов изтъкна, че ще продължат да преговарят с министъра.

По думите му, на днешното заседание на Съвета за социално партньорство е станало дума накратко за увеличението на заплатите, но това е било "между другото". Коментирали са възможността на служители, които си изпълняват задълженията в униформа и не са получавали дълго време облекло, да получат паричната равностойност. Попов изтъкна, че са изразили някои притеснения по самия текст, но успели да се договорят. Синдикатите ще изпатят предложния, за да се прецизира текстът между първо и второ четене.

В декларация, разпространена и до медиите, от СФСМВР, НСГА, НСПС"ОГНЕБОРЕЦ", НПС, САСМВР, ССМВР и НСП, заявяват, че изразяват недоволство от:

  • размера на възнагражденията на служителите в МВР;
  • лошите условия на труд;
  • противоречивата нормативна база;
  • липсата на мотивация за развитие в кариерата и повишаване на квалификацията.

Синдикатите към МВР декларират, че започват протестни действия за:

  • повишаване на основните месечни възнаграждения;
  • спешни промени в действащия Закон за МВР ;
  • подготовка на консенсусен проект на нов ЗМВР и внасянето му в Народното събрание.

Очакваме законодателната и изпълнителната власт, да предприемат действия за промяна на унизителните условия, в които служителите на МВР са поставени при изпълнение на задълженията си по опазване на сигурността и безопасността на гражданите на Република България, се казва в декларацията.