90% от разследването преминава в МВР. Това предвиждат приетите днес на първо четене от парламентарната правна комисия поправки в НПК.
Едновременно бяха гласувани трите внесени проекта – правителствения, на СДС, и на Новото време.

Последният всъщност, лансиран от следствието и предвиждащ следователите да станат разследващи прокурори, отпадна след като само шест народни представители гласуваха за него.

••Припомняме, че днес кабинетът прие внесената от правосъдния министър Станков концепция, която ще стане основна идейната платформа за бъдещите наказателни закони. Станков обаче не каза какво място е определено на следствието в тази концепция.••

Според шефа на Военно-апелативната прокуратура Николай Ганчев питането на главния прокурор Никола Филчев до Конституционния съд няма нищо общо и не е пречка за поправките в НПК.

Димитър Абаджиев обаче смята, че за да се реши въпросът за мястото на следствието, е необходима конституционна промяна.

Невъзможно е съществуването на “разследване под прикритие” и “трансгранично разследване”, коментира Бойко Рашков залегналите в проекта постановки и изрази мнение, че с подобни случаи никой не гарантира правото на защита.

Татяна Дончева обяви, че полицейският дознателски апарат работи некачествено и заяви на министър Георги Петканов, че не може да иска следователите да работят във ведомството му за два пъти по-ниски заплати.