Василев Парафирах три много важни документи, които са неразделна част от сделката за БТК и без които сделка никога не може да има, заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев пред БНР.

Първият документ, посочи той, това е уставът на бъдещото дружество, в което Министерството на транспорта ще има миноритарен дял от 35 %.
Вторият документ е споразумението между акционерите. Това са правилата за съвместна работа - за да може държавата като миноритарен акционер да защити напълно своите итереси, включително и чрез т.н. на жаргон "златна акция".
Третият документ е споразумението за предоставянето на мениджърски услуги на самата БТК.

Ще ви помоля да не ме питате, защо по-рано не баха парафирани подобни договори, заяви Василев. Според него важното е, че вчера преговорите са били приключени.

••Ще ви дам само един пример, как вчерашният договор, който аз парафирах, е по-добър както от черновата, която получих вчера, така и от парафирания договор с другия кандидат-купувач••:
Знаем, че Министерството на транспорта или българската държава ще остане с 35 процентен дял в БТК и съответно при всяко бъдещо увеличение на капитала, ако то се извършва от инвеститора, нашият дял ще бъде разводнен.
Всички финансисти, счетоводители и икономисти ще ме разберат, че не е едно и също дали бъдещият инвестотор ще купува нови акции, т.е. ще увеличава капитала на 1 стотинка на акция примерно, или на 100 лева на акция. В такъв случай държавата в един момент може неправомерно да остане с много малък дял и да загуби над 100 млн. евро, обяснява Василев.
По неговите думи той е “принудил купувача (в добрия смисъл на думата)” да подпише, че всички бъдещи увеличения на капитала ще стават само на пазарни цени.

Василев заяви, че не може да предвиди какво ще реши 5-членният състав на ВАС, защото това е сложен юридически въпрос.
Засега ние само можем да изчакаме решението, за да може съдът да посочи по какъв начин трябва да продължи сделката, посочва новият транспортен министър.