261 конференции са провели червените, на които са излъчени номинациите на БСП за евродепутати. Остават 37.

„Имаме 171 номинации за депутати в Европейския парламент". Това съобщи социалистът Димитър Дъбов след заседанието на ИБ. С най-много номинации е лидерът Сергей Станишев - 121. Ивайло Калфин има 13 номинации. С 3 номинации е и Георги Първанов.

На 160 конференции са приети декларации, които не подкрепят действията, свързани с АБВ. Различни квалификации, по думите на Дъбов, използвали червените за проекта АБВ - предателство, безпринципност, безотговорност и зловредност в услуга на ГЕРБ.

Димитър Дъбов припомни, че вчера е изтекъл срокът, в който от Позитано 20 искаха привържениците на АБВ да се откажат от проекта си за паралелна листа. Досега няма реакция, каза Дъбов.
Това според него означава, че тези хора са се поставили извън устава на БСП и са прекратили членството си в БСП. Темата ще бъде обсъдена на пленума в събота.

Мислехме, че все още има вариант да се изчистят някои противоречия с АБВ, коментира евродепутатът Илияна Йотова. Според нея червените подали ръка на АБВ. Това беше възприето като ултиматум, изтъкна тя. На 1 февруари страницата АБВ, по думите на Илияна Йотова, ще се затвори за столетницата. БСП ще има единна консолидирана листа, каза още евродепутатът. Нека по-добрите да бъдат избрани от хората, подчерта Йотова.

Социалистите са категорични, че няма партия, която да допусне подобно действие в своите редици. Изпълнителното бюро било единодушно в оценките си за АБВ.

На пленума в събота социалистите очакват да чуят аргументите на Георги Първанов и на Румен Петков за паралелната листа. Нека да чуем това, което ни разделя, настоя Илияна Йотова.
Тя видяла обаче различия в действията на БСП и АБВ за вторичната окупация, както и на политическите коментари на опонентите на левицата. Вероятно в събота ще има гласуване, с което да се констатира акта на самоизключване на червените в АБВ.