Няма да има проблем с изплащането на гарантираните влогове в КТБ, след като изтекат 20-те дни след отнемане на лиценза. Това увери служебният финансов министър Румен Порожанов пред журналисти, след като излезе от закритото заседание на Временната комисия по бюджет и финанси по случая с "Корпоративна търговска банка".

Една част от средствата ще дойдат от Фонда за гарантиране на влоговете, а останалите чрез заем от централния бюджет, стана ясно от думите на Порожанов. Очаква се плащанията да започнат с наличния ресурс от 3,6 млрд. лв.

Порожанов изключи сценария, при който да се окаже на третия-четвъртия ден, че няма достатъчно пари. По думите му, актуализацията на бюджета е необходима, за да даде картбланш на централния бюджет да направи трансфер за гаранционния фонд. Според служебния финансов министър по този начин ще могат да бъдат платени всички пари.

Иначе в момента нивата на фискалния резерв са 8,8 млрд. лв., така че по думите му,  необходимите пари ги има, за да се дадат, ако е жизнено необходим ликвиден ресурс на Гаранционния фонд.

Очаквано заседанието протича закрито за медиите. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отправи предложението, съобразявайки се с факта, че Порожанов ще изнесе факти и данни, които на този етап, по думите й, не е добре да бъдат публично оповестявани, за да не бъдат използвани с други цели.

Някои медии все пак направиха опит комисията да допусне журналистите на заседанието, но той бе неуспешен. "Има факти, които биха навредили, така че не всичко трябва да е на показ пред обществото и публиката", категорична бе Менда Стоянова.

Както съобщихме, по-рано днес от Българската народна банка (БНБ) съобщиха, че са отнели лиценза за извършване на дейност на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Случаят КТБ ще има да се решава още много години. Тази прогноза направи председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й днес с отнемането на лиценза, БНБ е прехвърлила топката от своята градинка в тази на държавата и правителството.

Колкото до оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров, тя подчерта, че парламентът няма правомощия да му я поиска. "Ако има такава оставка, тя ще бъде изцяло морален акт от негова страна", заяви Стоянова.

Според нея при всички случаи отрицателен ефект върху Брутния вътрешен продукт (БВП) ще има. Според Менда Стоянова не се очаква ситуацията в КТБ да доведе до отрицателен ефект върху цялостната банкова система. По думите й случаят с КТБ е относително изолиран и банката освен спад в имиджа и доверието, едва ли ще има други отрицателни ефекти.

Тя не пожела да коментира какви данни е изнесъл финансовият министър Порожанов, тъй като заседанието е било закрито именно по тази причина. Все пак според Стоянова Порожанов е изразил голямо разочарование от взаимодействието си с БНБ през месеците, когато е нямало парламент и в които имаше специален надзор.

"Гарантираните депозити са гарантирани от държавата, а не от фонда", подчерта Стоянова и допълни, че всеки един такъв депозит ще бъде изплатен, защото държавата стои зад него. Фондът за гарантиране на влоговете е само инструмент на държавата. Тогава, когато той не е достатъчен, държавата влиза в своите функции. Това означава, по думите й, че няма основания за притеснение и парите ще бъдат изплатени.

Все още няма официални числа в посока на загубите за бизнеса. Въпреки това във всички случаи предприятията, които имат разплащателни сметки, средства, обезпечения в банката, ще понесат определени загуби, според Стоянова.  По думите й, няма как това да не рефлектира както върху служителите им, така и върху икономиката като цяло.