В изказването си в словашката столица Братислава пред страните от формата за политически диалог Б9 вицепрезидентът Илияна Йотова осъди войната на Русия срещу Украйна и призова за незабавното изтегляне на руските сили от суверенната територия на украинската държава.

Това съобщават от пресцентъра на президентството по повод срещата, на която този път ни представлява вицепрезидентът. Държавните ръководители на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха подготовката за срещата на върха на Алианса през юли във Вилнюс.

Според вицепрезидента подходът на страните, включително и на България, трябва да продължаване на подкрепата за Украйна, осигуряване на ясна перспектива за потенциално членство в НАТО, когато условията го позволяват, създаването на съвет НАТО-Украйна.

На срещата в Братислава бяха обсъдени и теми като изграждането на отбранителния потенциал на Източния фланг от Балтийско до Черно море, разходите за отбрана, политиката на "Отворени врати" на Алианса, подготвеността и противодействието на хибридните заплахи, които подкопават единството на съюза и неговите уязвими партньори.

По думите на Йотова растящите предизвикателства и заплахи изискват всеобхватна стратегия за региона на Черно море. Вицепрезидентът подчерта необходимостта от общ подход към страните от Западните Балкани, които също са обект на дестабилизиращи действия. "Трябва да продължи подкрепата за партньорите в риск от региона на Черно море и Западните Балкани - Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е подчертала ангажимента на България за 2% разходи за отбрана от БВП.

Илияна Йотова е изразила увереност, че членството на Швеция в НАТО ще засили отбранителните способности на Алианса и ще допринесе значително за сигурността в евроатлантическото пространство. "Очаквам скоро Швеция да стане 32-ият член на НАТО и да участва в срещата на върха във Вилнюс през юли", посочи вицепрезидентът.

На срещата в Братислава беше приета декларация на страните в Б9.

Румен Радев: Трябва не само да бъде спряна войната в Украйна, но и да бъде спечелен мирът след това

Румен Радев: Трябва не само да бъде спряна войната в Украйна, но и да бъде спечелен мирът след това

Букурещката девятка: Русия сериозно сгреши, като нахлу в Украйна и подкопа международния ред