НЗОК се тресе от финансови проблеми. Това заяви бившият социален министър в кабинета „Орешарски" доктор Хасан Адемов по време на дебатите в парламента по първото четене на проекта за актуализация на бюджета. Припомняме, Здравната каса получава допълнителни 100 милиона лева.

През 2014-та година обсъждаме четвърти бюджет на НЗОК, припомни той. Това означава, че в условие на политическа нестабилност няма как да очакваме стабилност в НЗОК, допълни депутатът от ДПС. „Моля да не ни поставяте пред този избор в края на другата година  - дали да актуализираме бюджета на НЗОК, или да прехвърлим разходите за следващата година", обърна се той към мнозинството в НС.

Хасан Адемов припомни на депутатите, че осигурителната система у нас е солидарна. Тя се крепи на доверието на българските граждани, на доверието на осигурените лица, подчерта той. Депутатът настоя да се запази солидарният модел. Адемов също така припомни на днешните управляващи, че при дебатите за бюджета на НЗОК за 2014-та от ГЕРБ са заявили, че приходите на касата са завишени, че били кухи приходи. Преизпълнението на тези кухи приходи е 55 милиона лева, а очакваното преизпълнение към края на годината, по информация на НАП, е 70 милиона лева, каза Адемов.

Той представи и данни за приходите в ДОО. Там приходите бяха завишени с близо 200 милиона лева в сравнение с 2013, очакваното изпълнение на бюджета на ДОО по отношение на приходите от осигурителни вноски към края на годината по информация на НАП и НОИ е 38 милиона лева, похвали се депутатът от ДПС.

Трябва тази пирамида на бюджета на НЗОК да бъде обърната, подчерта още Хасан Адемов. В момента парите за болнична помощ са 1 милиард лева, а за доболнична са около 600 милиона лева. Той бе категоричен, че възможностите на доболничната помощ у нас са големи. Затова и трябва да има повече инвестиции в профилактика.

Адемов настоява и за здравна карта, за да се разкрива болница там, където е необходимо.

Някой може ли да каже необходими ли са 80 болници в София, попита той. В същото време има региони с една болница.  Адемов бе категоричен, че са нужни непопулярни мерки за реформа в здравеопазването и то при надпартиен подход.

На свой ред здравният министър Петър Москов подчерта, че актуализацията на бюджета на касата е наложителна. Другото би означавало неизпълнение на основни функции, категоричен бе той. Ще се върви от догодина, по думите му, от заплащане за услуга към заплащане за резултат.

Желанието на мнозинството е този път да бъде започнат, да има ясни крайъгълни камъни и те да бъдат извървявани във времето, каза здравният министър. Той подготвя доклад за здравето на нацията. От констатациите в него ще се изготви концепцията за реформи в цялата здравна система. Целта е да се подобрят недобрите данни в доклада. Той ще търси подкрепа на всички партии за здравната реформа.

„Защо, г-жо управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), не сте сезирали органите за липсата на контрол в касата?". Този въпрос пък зададе от парламентарната трибуна народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по време на дебатите.

Патриотът използва момента и да отговори на изказването на депутата от ДПС Хасан Адемов, като го попита - „Защо си премълчавате, че закрихте редица болнични заведения в малките общини, за да могат да цъфнат едни нови 80 болници в големия град?"
„Тези болници не само цъфват, но и се създават с цел обслужване на такива дейности, които са печеливши. Създават се едни търговски предприятия, за които е ясно, че ще точат средства от НЗОК в ползва на конкретни лица и ще създават нови милионери", заяви още Байрактаров.

Здравната каса не сме следствието", отсече в отговор управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Пред народните представители тя се зарече, че касата изпълнява българското законодателство, спазила е дадените й от закона правомощия и няма как да изпълнява контрол повече от това, което й е разписано.
„Касата многократно е информирала за нередности", обяви в своя защита д-р Тодорова.

В хода на дебатите стана ясно, че „Атака" няма да подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от „Атака" Десислав Чуколов. Като причина за това решение на атакистите той посочи, че здравната система в България не работи в полза на хората. Чуколов изрично подчерта, че говори от името на пациент, а не на експерт.

Здравната каса идва в Народното събрание с един празен чек, който ние разписване", посочи атакистът и попита защо отново ще се налеят пари в тази неработеща система.