За момента в страната няма регистрирана конкретна заплаха от терористичен акт, увери главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов при съвместната визита по южната граница на премиера Бойко Борисов, военният министър Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов.

Военният министър Николай Ненчев обясни целта на посещението по границата. "Да се убедим на място как нашите военнослужещи взаимодействат с Гранична полиция, какви са техните ангажименти и как ги изпълняват, осигурена ли е логистичната подкрепа", определи Ненчев целта на съвместната проверка и веднага обясни, че военните се справят отлично.

"Това, което имам като информация, е че се справят отлично. За сега е относително спокойно (на границата - б.р.) , дано такова да бъде и занапред.

"Националната сигурност е наш основен приоритет. С министър-председателя сме в постоянна връзка, във всеки конкретен случай. Правим всичко възможно да гарантираме спокойствието и живота на гражданите, които очевидно се безпокоят от всичко онова, което се случва в съседна Турция, което се случи вчера в Мюнхен", каза той.

"Полагаме всички усилия да държим в готовност и въоръжените сили. Знаете, че имаме кораб, който е на разположение и сътрудничи на Гранична полиция. Тук сме, за да видим съвместните патрули, да се убедим на място, че всичко е наред", допълни Ненчев.

"Координацията с колегите от Българската армия е на изключително добро ниво, високопрофесионална. Колегите на терен са мотивирани и готови да изпълнят служебните си задължения", увери още главен комисар Георги Костов.

Представителят на Военноморските сили обясни, че военните моряци имат готовност във всеки един момент да съдействат на колегите си от гранична полиция. Поддържат постоянно фрегата с тричасова готовност, която може да излезе на море и да окаже съдействие, както и вертолет. Към този момент това са достатъчни сили за оказване на съдействие, заяви представителят на ВМС.

Представителят на Сухопътни войски обясни че към момента има изведен достатъчен личен състав, който да окаже съдействие на граничарите и могат при необходимост да усилят силите и средствата.

След като чу доклада от военните представители премиерът Бойко Борисов изрази големи съболезнования към близките на загиналите и пострадалите за атаката в Мюнхен.

"Страхът и напрежението в европейските държави расте. Движим се с министър Ненчев по границата хем да не създаваме смут, хем да има и спокойствие и бдителност.
Всичко е относително. В рамките на дни се променят отношения между държави, между хора. Много лична стана политиката в света вече, каза Борисов. Той обясни, че добре познава колегите си по света и вижда какво напрежение, яд и безкомпромисност се чете.
За този момент продължаваме да водим балансирана политика, да поддържаме непрекъснато контакт с турската държава", увери Борисов.

Той призна, че има опити яхти с мигранти да се движат към наша акватория. "Не случайно включваме и ВМС. Мога да уверя българите, че сега Гранична полиция разполага с кораби в топ три на Европа и още от тука наблюдаваме цялата акватория, всичко е дислоцирано така че доста от нещата, които са предотвратени са от територия, която не влиза в България", каза той.

Премиерът призна огромният труд на полицаи, жандармеристи и военни. "Упрекът ми е изцяло към политиците. Тази политика, която се води напоследък в света, няма да доведе до нищо добро. Имах възможност да разговарям с лидерите на Иран, Узбекистан, Азербайджан, горе-долу знам и настроенията, които стават. Само с ракети и с кораби не се постига спокойствие. Войната не може да гарантира мир", категоричен бе българският министър-председател.

Премиерът определи като недомислие, че се укрепват границите в централно европейски страни. "Виждате Австрия и Унгария в момента правят граници. Тука трябва да е границата, в Гърция трябва да е границата, Финландия. Външните граници (на Европа - б.р.) да се укрепят, а не вътре да се правят граници", обясни Борисов.

Той повтори за пореден път, че страната ни е лоялен член на НАТО и на ЕС и на нивата, на които участват наши представители в международните срещи всеки си казва истината. "Това, което считаме за правилно пък накрая се случва така че, макар и късно, се приемат нашите предложения", допълни Борисов.

Каквито и мерки да взимаме, вижте територията, турската страна трябва да изпълнява своите ангажименти, коментира премиерът сложността на профила по границата ни с Турция.

"Имаме готовност непрекъснато да подсилим с още хора, но в случая считаме, заедно със службите и министър Ненчев, че това е достатъчно", посочи той, запитан дали освен 230-те войници, ще бъдат изпратени още армейски подкрепления.

Борисов подчерта, че с модерните системи, които имаме, засичаме мигранти на 2-3 часа от границата.