В последния ден на страстната седмица министър-председателят Бойко Борисов направи тежки анализи на обществено-политическия живот по света и у нас.

В ефира на БНТ той не изневери на стила си и в коментарите си включи както хумор, така и ирония по отношение на някои ситуации, характерни за българския политически живот.

Всеки ден правя компромиси, заяви Бойко Борисов.

Седмицата на Изборния кодекс му заприличала на шекспирова комедия.

„Имаше една много хубава постановка „Много шум за нищо”, обясни Бойко Борисов. Със задължително гласуване Изборният кодекс е като Наказателен кодекс, но, по мнението на премиера, „нищо не е задължително, щом няма санкции”.

По отношение на казуса дали избори и референдум да се правят в един ден, премиерът оприличи - все едно да се организира в един ден футболен мач между „Реал Мадрид” и „Барселона” и концерт.

Как ще разбереш за какво са отишли хората – за мача или за концерта”, попита Борисов.

Иначе неговата позиция е против това да се провеждат избори и референдум в различно време, тъй като това би означавало повече разходи. Поне 20 млн. лв. струва провеждането на вот.

Той разкри и колко струва и разкриването на една секция в чужбина – между 8, 10 и 15 000 евро.

Според него в изборното законодателство се създало какафония, от която ефектът е: задължителен вот без да е задължителен, без промяна в провеждането на референдума и без промени в секциите в чужбина.

Вчера отново блесна истината, която съм казвал – между ГЕРБ и ДПС не може да има съвместна работа”, посочи министър-председателят. ДПС нямат никаква надежда, че ще управляват с ГЕРБ и рязко ще завият към БСП, прогнозира още Борисов. По мнението му ДПС, БСП и ДСБ „с нож в гърба на ГЕРБ” ще е новата коалиция, която „ще се бори да събори кабинета”.

От вчера започна изграждането на истинската опозиция – БСП, ДПС, ДСБ”, категоричен е Борисов.

ГЕРБ може да понася удари заради компромиса, увери министър-председателят. Той попита с кого ДСБ ще управлява – „с Татяна Дончева ли, със Слави Трифонов ли”.

От малък съм свикнал да си правя всичко сам, сподели Борисов и обясни, че е направил всичко възможно да не се налага президентът да слага вето върху текстове от Изборния кодекс. И без това на Плевнелиев му се струпало много за мандата му – два пъти да прави служебни правителства.

За виковете „оставки” на различни групи протестиращи, Бойко Борисов попита, че след като през юли не им се правят референдуми, дали те искат той сега да подаде оставка, за да има избори през август.

За партийните призиви за оставка на кабинета Борисов бе категоричен: „Това са безотговорни хора към народа си и към държавата.” От думите на премиера става ясно, че едва сега е разбрал, че има професия „протестър”.

 „Всеки е недоволен”, констатира министър-председателят. Равносметката му обаче е: „Трябва да правим компромиси, защото ни е мила държавата.”

Йорданка Фандъкова и бургаският кмет Димитър Николов няма да са кандидатите на ГЕРБ за президент. И двамата можели да станат обаче, ако ГЕРБ ги посочи. Борисов ги вижда обаче по-скоро като градоначалници. Видими били достойнствата на София и никой не можел да каже нищо лошо за Столична община.

Вицепремиерът Томислав Дончев също няма да е кандидат за президент на ГЕРБ. Европейският съюз нямал пари и се завишавали критериите за отпускане на средства от Брюксел. Именно в тази сфера Дончев бил по-полезен отколкото би бил в президентството, обясни Борисов, но и не разкри името на избора на ГЕРБ.

След тези разкрития кои няма да са кандидат-президентите на ГЕРБ, следващите две седмици Борисов очаква атаки срещу Ивайло Калфин, Кристалина Георгиева и срещу настоящия държавен глава Росен Плевнелиев.

За борбата с корупцията премиерът е категоричен, че ще има осъдени.

„За мен по-важна е превенцията”, допълни той. Връщайки се на коалиционните отношения, Борисов призна, че първата година била малко загубена. „Живеехме в някакви заблуди, че моите партньори са искрени”, призна той.

Сега мечтата му е да види, че магистрала „Хемус” се строи, а спестените пари от отделно провеждане на референдум ще отидат за инвестиции в Северозапада.

Колкото и да казват, че асфалтът не се яде, като имаш „Тракия”, „Марица”, „Струма”, като имаш жп инфраструктура и транспорт, инвестициите идват”, подчерта министър-председателят.

Борисов коментира и проучването на нефт и газ в Черно море. „Истински съм притеснен. Вече две седмици няма компромат. Очаквах да кажат, че някъде дете съм изял”, сподели Борисов. Заради проучването на собствени ресурси в Черно море, той очаква да се направи всичко възможно да го свалят от власт.

Ако имаме собствени залежи, това означава, че поне 5 млрд. долара ще пестим. „Няма кой да ни спре кранчето”, изтъкна Бойко Борисов.

За енергийните ни планове още преди време се били разбрали с Путин, уверен е Борисов. Руският държавен глава нямал нищо против нашите намерения.

Не можеш в двора да имаш чешма и да ходиш да си доставяш от друго място”, подчерта Борисов.

Той е убеден, че Русия и САЩ ще се разберат след президентските избори в Щатите – те трябвало да „отпушат” света. Блокират се всички големи проекти, изтъкна Борисов.

В напрежението на Балканите той видя геостратегическо влияние. Това са интереси, обясни министър-председателят. Проблемите на Гърция според него обаче тепърва предстоят, тъй като южната ни съседка не е направила нужните реформи.

И отново Борисов се върна у нас – до вчера приходите са около 2,340 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Приходите са от борбата с корупцията, контрабандата и сивия сектор.

По отношение капсулираните, маргинализирани общности, премиерът е на мнение, че водим абсурдна социална политика. Той изтъкна, че милиарди се вливали в хора, които не искат нито да работят, нито да учат, нито да се квалифицират.

Деца раждат деца! Трябва ли да се правим, че това е едва ли не нормално”, недоволен е Борисов обаче: „Дете на 12 родило дете. Това е педофилия. Ама младоженецът е на 13 – какво да направиш? И двамата да ги вкараш в затвора или да ги изолираш?”

Едно от решенията, според премиера, е повече образование. Със социалния министър се търсело решение как да се реши този проблем.

За сектора на здравеопазването премиерът коментира: „Колкото повече даваме, толкова повече те затъват”. Затова и той се надява здравният министър Петър Москов да държи здраво юздите на всички звена.

В края на телевизионната си изява Борисов заговори и малко по-лично: „Живея пуритански. Имам едно удоволствие – да намеря малко време за спорт”. Той все още не е виждал внука си, но се очаква съвсем скоро това да стане и „да го намачка”.

Заръката му към всички българи е всички „да отидат на църква, да погледнат семействата си, да карат внимателно.”

„Да бъдем смирени”, настоя още министър-председателят.