Над 30 дела срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) са били образувани във Върховния административен съд (ВАС) само за последните няколко дни. Статистиката съобщи председателят на съда Георги Колев, цитиран от БНР. Колев изрично уточни, че броят на жалбите е сравним с този от предишните избори.

Основната част от тях са свързани с регистрацията на Синята коалиция и с броя и автентичността на подписите, изисквани за регистрация от ЦИК. Имало дни с десетки жалби, други, в които не постъпвала нито една. Георги Колев напомни, че съдът е задължен да се произнесе в срок от три дни, независимо от това какво решение на ЦИК се обжалва.

Една от жалбите до ВАС е тази на Национал-демократичната партия, на която беше отказана регистрация за участие в евровота заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН-та. От своя страна в предаването „Преди всички" лидерът на партията Димитър Стоянов коментира, че и заради това ще бъдат сезирани всички европейски институции.

Стоянов обвини ВАС в противоречива практика, защото преди при отказана регистрация давал на съответната партия три дни за корекция, а сега това му било отказано. Обяснението даде малко по-късно председателят на ВАС Георги Колев като посочи, че за разлика от предишния кодекс, където е съществувала тази възможност да му се даде тридневен срок да отстрани констатираните нередности, в сега действащия Изборен кодекс такава възможност не съществува. „Така, че за нас просто не е възможно да му бъде даден такъв срок да отстрани тези нередности", посочи Колев.