5 168 000 на година са необходими за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.
Това стана ясно по време на кръгла маса с участието на вицепремиера по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на ресорната комисия по отбрана в парламента ген. Константин Попов, както и висши офицери и военачалници от Българската армия, преподаватели и експерти от различни министерства.

Бъдеще за Военновъздушното училище в Долна Митрополия

Бъдеще за Военновъздушното училище в Долна Митрополия

Създават работна група за по-бърза акредитация на училището

В момента Факултет "Авиационен" към Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново разполага с 3,1 млн. лв. Необходими са допълнително 2 068 000 лв. Годишната издръжка на курсантите възлиза на 1,4 млн. лв.

Целта на висшето училище ще е да подготвя кадри не само за нуждите на военната, но и на гражданската авиация. Вече има заявен интерес за подкрепа от страна на фирми и самолетни компании, които изпитват недостиг на подготвени кадри - пилоти и инженеро-технически състав.

Авиофакултетът в Долна Митрополия не може да се възстанови като Военно училище

Авиофакултетът в Долна Митрополия не може да се възстанови като Военно училище

Възможно е да се обучават цивилни и военни летци, но след 2020 г.

Полк. Марин Маринов заяви, че и сега капацитетът на Факултет "Авиационен" отговоря на изискванията на Националната агенция по оценяване и акредитация.

Доц. д-р инж. Марин Маринов посочи, че за да може висшето училище да приеме първите курсанти през учебната 2020 - 2021 г. е необходимо документите за кандидатстване, съобразно критериите на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), да бъдат внесени до края на тази година, а парламентът да вземе решение не по-късно от 2019 г.

Той увери, че 70% от авиационните курсове се водят от хабилитирани преподаватели. "За да се стигне до решение от парламента, проектът за създаване трябва да се внесе в НАОА тази година", категоричен е полк. Маринов.

Командирът на ВВС ген. Майор Цанко Стойков, подчерта практическата необходимост от създаване на подобен университет. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изтъкна българските традиции в авиацията. Той припомни, че след закриването на военновъздушното училище, не само в авиационните среди, но и в обществото съществува желанието, то да бъде възстановено. Министър Каракачанов подчерта и наличието на политически консенсус по въпроса.

Възстановяваме висшето училище за пилоти

Възстановяваме висшето училище за пилоти

Цялото висше образование е голям батак според Каракачанов

"Към момента нуждите на нашата бойна авиация не са толкова големи, колкото преди 20 или 30 години. Затова трябва да се върви по вече отъпкания път, който дава много добри резултати на военноморското училище, където се обучават кадри за гражданската авиация. Това е и намерението на проекта, който днес обсъждаме. Има пътна карта, която е изработена. Моята амбиция е това да го свършим, но няма как да не се съобразяваме с реалностите от гледна точка на материалните нужди. Не случайно практиката на Военноморското училище в това отношение е изключително полезна", коментира военният министър.

По думите му само за миналата година са били отделени над 4 млн. лв. за факултета в Долна Митрополия. "Общо 28 млн. лв. сме отделили в края на 2017 г. за тази 2018 г. да бъдат изразходвани за ремонт и възстановяване на материалната база, така че не са особено големи средствата, но трябва да се подходи доста по-прагматично и мениджърски по въпроса", коментира още Каракачанов създаването на висше училище по авиация.

Ген. Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, коментира необходимостта от създаване на висше училище като изтъкна необходимостта от затваряне на цикъла - образование, подготовка, реална бойна способност на ВВС, които сега реално нямат собствена школа. "Този фактор е основополагащ", заяви ген. Попов.