Над 500 души шестваха по столичните улици в традиционния Луков марш. Тази година привържениците на генерала честват 70-годишнината от смъртта му.

Маршът тръгна от площад Св. Неделя, стигна до паметника на Незнайния войн и продължи до къщата на Луков.

Изключително сериозно полицейското присъствие в София и патрули по целия булевард „Витоша" предизвика днешния Луков марш.

Цели два часа преди старта на шествието униформени служители обикаляха сборния район на площад "Св. Неделя" и правеха проверки за хладно оръжие предимно на младежи, облечени в черно и с по-късо обръснати коси.

Начело на процесията застанаха младежи, облечени в автентични военни униформи от Първата световна война, понесли българското знаме с изобразената Руна от логото на БНС.
Зад тях пък са издигнати както знамето на България, така и 6 черни знамена в знак на траур.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки също присъства на събитието, заедно с голяма част от привържениците на партията си.

Пламен Димитров от БНС в реч пред паметника на Незнайния войн подчерта, че според него тази година има два пъти повече хора от предишната.
„Българският национализъм е един незаобиколим фактор. Тепърва ние ще печелим битки, нашата борба е свещена. Бог е с нас. България ще пребъде".

Шествието премина под маршовия съпровод на барабани и скандирания: „Свободен, социален, национален!", „Българийо, събуди се" и Ген. Христо Луков". Малко преди да достигнат паметника на Незнайния воин, пред който положиха венец, демонстрантите изпяха химна на България.

Сред шестващите, насъбрали се от цялата страна имаше и привърженици от Хърватия, като един от тях сподели, че хърватите дават подкрепата си и на своите братя българи и носят посланието никога да не се предаваме и да не забравяме своите герои.

Шествието достигна и до къщата на Ген. Луков, носейки огромен плакат с надписа „70 години безсмъртие". Там привържениците отново поднесоха венец с цветя и запазиха минута мълчание в знак на почит към паметта на загиналия.

Малко преди това news.bg научи, че служител на Столична община е изминал целия маршрут, за да го обезопаси от изкъртени павета и кошчета за боклук, които биха могли да послужат за вандалски цели на демонстрантите, както и го е снимал на с камера.

Припомняме, въпреки големия натиск от последния месец върху Столична община така нареченият Луков марш все пак се състои днес за десети пореден път.

Юбилейното шествие е в чест на 70-годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, който е смятан от мнозина за човек с ясно изразени ксенофобски и нацистки възгледи.
Днешните му привърженици, които го смятат за голям политик и държавник и велик воин, ще изминат разстоянието от площад "Св. Неделя" до паметника на Незнайния воин, след което ще се отправят към къщата на генерал Луков, която е на бул. „Дондуков", като пред нея ще положат венец в негова памет.