„Синьо единство" ще се бори да извади България от дъното на всички европейски таблици, заедно със своите партньори в лицето на сдруженията „Обединени земеделци и демократи" и "Европейска визия за етническа толерантност" (ЕВЕТ).

С фотографии, окачени на стените в НДК, „Синьо единство", откри предизборната си кампания. 25 години история на върхове и спадове, разочарования и мечти. 25 години на усилия, години на големи битки, на малки предателства, на важни победи и ключови завоевания. Това е пътят на десницата.

„Синьо единство тръгва на предизборна битка с една „синееща светлинка" с сърцето - пламъкът на надеждата, че в България има общност от хора, за които Европа е дом, морал, ценности, стремеж към успех.

Към тази общност от хора „Синьо единство" се обръща днес и иска тяхното доверие.

Слоганът на кампанията е „Гласувай с надежда", защото личностите имат значение, има значение кой те представлява в Европейския парламент, има значение колко е авторитетен той и как защитава интересите на България.

Не са случайни първите избори, на които се явява партията. „Днес расте цяло едно поколение, на което се внушава, че хората и фактите, които се виждат от тези снимки са ненужно късче история", заяви председателят на „Синьо единство" Христо Панчугов. „Синьо единство" е на мнение, че десницата има нужда от рестарт - от саниране на основите и от нов градеж.

Имаме нужда да излезем от омагьосания кръг на подмяната и да реализираме отново мечтите си - този път без грешки, без компромиси и без фалш, смята Панчугов.

Поради тази причина „Синьо единство" е избрала и втори слоган за кампанията си, който гласи: „Промени обстоятелствата". Причината - често се говори за свобода на словото, обаче никой не иска да се бори за свобода на мисълта.

„Искаме да се промени фактът, че българите са най-нещастни в Европа. Партията ще се бори за това, България да изплува от дъното, където е на последно място по жизнен стандарт, по свобода на словото.

„Синьо единство" са решени да променят обстоятелството, че в ЕС асоциациите, които се свързват с България са думи като корупция, престъпност и злоупотреба. Трябва да се промени фактът, че за повечето български политици ЕС се изчерпва с магистрали, водни цикли и анонимно присъствие на заседанията на Европейския съвет.

„Синьо единство" настоява да се промени факта, че образован, амбициозен млад българин и европейски гражданин никога не може да бъде толкова успял, колкото един 33-годишен медиен магнат, бивш шеф на ДАНС и настоящ кандидат за европейски депутат.

Водачът на листата на „Синьо единство" Надежда Нейнски беше силно развълнувана по време на своята реч. Онова, което е мотивирало Нейнски, която е настоящ евродепутат да се включи в битката за евровота са били опитът, надеждата й, че цинизмът може да бъде победен.

Ширещото се убеждение, че вече нищо не си струва, че каузата е загубена е мотивът на Нейнски за участие в европейските избори на 25 май.

Убеждението, че „други стъпиха в обувките ни, други вдигнаха знамената ни, а Европа, към която толкова се стремяхме, всъщност посреща всеки, че принципи, ценности и морал вече нямат значение - това са предизвикателствата на тези европейски избори не само в България, а и в цяла Европа", смята водачът на евролистата на „Синьо единство".

„Това, което се случва в нашето общество е мултиплициране на една тенденция и тя е убедена, че тази тенденция е най-голямата заплаха на европейския проект, изобщо.

„Тенденцията е в това, да бъдат убедени хората, че всяко нещо има цена и, че компромисите са единственият път към щастието и победата", заяви Нейнски.

Тя демонстрира решителност, че може да промени обстоятелствата заедно със своите партньори. „Единственото нещо, което можеш да направиш, е да се опиташ с примера си да увлечеш останалите. С личния си пример искаме да убедим хората да продължат битката за демокрацията", заяви Нейнски. България е поставена отново на карта. Етикетите зад десни, леви и центристи нямат значение.

Според Нейнски антиподът на демокрацията се проявява в Украйна - една страна, която е оставена да се бори за демокрация, свобода и човешки права. Демократичната общност на европейските семейства е единственото възможно семейство за България и единствено от нас зависи какви европейци ще бъдем, смята Нейнски.