Претендентите
Петър Стоянов: Продължавам да съм седесар, ще се боря СДС да спре да губи
Йордан Бакалов: Врагът на СДС е в самия СДС

В 17.30 започна гласуването за избор на председател на СДС, членовете на Националния изпълнителен и Националния съвет на синята партия.
Който от тримата претенденти набере 50+1% от гласовете на делегатите, ще е новият лидер.


сн. Sofia News Agency (novinite.com)

В зала 1 на НДК започна 15-та Национална конференция на СДС.
Основните моменти в нея ще са политическия доклад на лидера Надежда Михайлова, дебатите по него и избора на нов лидер на партията.

Припомняме, кандидати за председателския пост на СДС са Надежда Михайлова, Петър Стоянов и Йордан Бакалов.

СДС да работи за предсрочни парламентарни избори. Тази стратегическа цел пред синята партия набеляза Надежда Михайлова в отчетния си доклад конференцията.

Според нея тази цел е оправдана, тъй като правителството на БСП, НДСВ и ДПС няма подкрепата на обществото, трите партии са подменили предизборните социални ангажименти и са поставили на карта стратегическите интереси на България.

Според Михайлова именно СДС е обществената сила – символ на промяната.
В момента обаче тя е наблюдавана от всички страни: от опонентите, които очакват поредното съдбоносно разцепление, от партньорите с интерес дали общото бъдеще е възможно.

Според лидера на СДС симпатизантите на синята партия са хората, на които нейното ръководство е подарило най-големите радости и е нанесло най-големите разочарования, издигнала е най-големите личности и най-големите предатели.

Михайлова изтъкна, че загубата на СДС на парламентарните избори е била драматична, но и обективна и в основата й е било разцеплението на цялата десница.

Раздели ни властта, заяви Михайлова и допълни: На мен се падна драматичната задача да ви накарам да се обедините, след като “се разделихме на много СДС-та – на Иван Костов, на Стефан Софиянски, на Филип Димитров, на Петър Стоянов, и на Надежда Михайлова”.

Тя определи правителствата на Филип Димитров и Иван Костов като най-успешните правителства през последните 15 години и заяви, че се гордее, че е била част от най-успешното управление на страната.
По думите на Михайлова в името на бъдещето, СДС трябва да се помири със своето минало.

Тя набеляза два възможни пътя пред съюза – той да си възвърне честта и достойнството или да последва победителите и в името на стратегическите цели пред страната да оправдае безгръбначието си.

Според лидера на СДС партията не бива да се опитва да защитава всички обществени групи, няма да лепи етикети, а ще бъде българската десница, няма да робува на популизма, няма да пази статуквото, а ще се стреми към промяна, властта няма да бъде самоцел за него.

Най-важен е договорът, който сключих със себе си, каза Надежда Михайлова.
Никога не съм била и няма да бъда независим кандидат за каквото и да било – зависима съм само от вас СДС-арите, каза лидерът на партията.

В словото си Надежда Михайлова на няколко пъти индиректно критикува действия на своя опонент за лидерския пост Петър Стоянов.

Михайлова припомни призива на тогавашния президент Стоянов, който чрез историята на разгромените авари през 2001-ва призовал СДС да сведе глава и да последва победителите.
Имаше хора сред нас, които до последно твърдяха, че НДСВ трябва да бъде щадено, да не бъде остро критикувано поради това, че е потенциален наш партньор след изборите, заяви още Михайлова.



Очаквам днес да има един много сериозен дебат, заяви членът на Националния изпълнителен съвет на СДС Николай Младенов преди началото на конференцията.

Той изрази надежда, че днешните дискусии няма да са обидни за никого.

Николай Младенов подчерта, че в момента СДС се намира в изключително тежка ситуация.
Според него именно днес трябва да се реши промяната на ръководството и структурата на синята партия.

По думите му днешните дебати са изключително важни за бъдещето на СДС.

Николай Младенов не пожела да коментира кого от тримата кандидати за лидерския пост ще подкрепи.

Яне Янев: СДС може да побеждава, а Костов се е превърнал в политически вампир

Александър Божков: СДС стана неразличима като партия, без цел и посока

Филип Димитров: Искам да видя СДС в готовност да управлява