До 2025 г. в България трябва да бъдат закрити всички детски домове. Това обяви Антоанета Ненкова от Българския хелзинкски комитет, цитирана от БНР. В момента броят на домовете е 106, а закритите са около 31. Децата в тях са 3819.

По думите на Ненкова се отчита спад, тъй като в началото на реформата децата са били 5695. Въпреки това входът към детските институции не е затворен, защото настаняването в тях все още продължава. Като най-тревожна тенденция Антоанета Ненкова отчете нарастването на дела на директния трансфер от родилни отделения.

Тя посочи още, че няма синхрон между държавните институции, ангажирани с деинституционализацията у нас. Именно това е и причината проектът с пилотните 8 домове за медико-социални грижи за деца, които трябва да бъдат закрити до ноември, да не може да бъде приключен.

Ненкова обясни, че социалното и здравните министерства не могат да се споразумеят за това как да регламентират този тип малки домове, където да отидат децата - дали това да бъде болница, отделение или да бъдат социални услуги със засилена здравна грижа.