Здравният министър Нанев излезе с официално изявление след повдигнатире срещу него обвинения.

Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни.

Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората и отне десетки човешки живота.

Въпреки това днес подавам своята оставка.

За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България.
През цялото време, докато заемах този пост се ръководех единствено и само от желанието си да бъда полезен на държавата и хората в нея.

Надявам се, че съвсем скоро истината ще излезе наяве и този случай няма да остави петно, нито върху моето име, нито върху това на Правителството и на Премиера, който ми гласува доверие с назначаването ми на този пост.

Изявлението бе разпространено от пресцентъра на министерството на здравеопазването.

В изявление до медиите от фармацевтичната компания „АЛФА ФАРМА" уточняват, че договорът между фирмата и Министерство на здравеопазването е сключен според всички изисквания на Закона за обществените поръчки и при спазване на процедурата пряко договаряне.

Съгласно този договор на 10 февруари здравното министерство е заявило доставка на 80 хиляди дози от противогрипната ваксина срещу новия грипен вирус на стойност 1 783 000 лв.

Към момента фармацевтичната компания не е получавала плащане по това задължение.

Сделката за доставка на ваксини не е била обект на проверка, твърдят от компанията.