Няма обяснение как година и половина държавата не е уведомила жителите на село Пролеша край Боружище, че изключението за винетна такса, се отнася само до входа на град Божурище, а не за обиколния главен път около града, част от АМ "Европа", водеща до сръбската граница. Освен това стои и въпросът как потърпевшите не са били информирани за натрупаните глоби в размер на стотици хиляди левове.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков. Думите му идват в отговор на провелата се по-рано пресконференция на настоящия шеф на регионалното ведомство Иван Шишков, който заяви, че протестиращите жители на Пролеша следва да пренасочат недоволството си към "изпратилия глашатая". Това на свой ред пък е препратка към думите на Бойко Борисов от 2020 година, когато той, още премиер, изпрати тогавашния шеф на АПИ да "вика като глашатай на мегдана" кои населени места около София няма да плащат винетни такси.

"Искам да коментирам това, което се разви в днешния и вчерашния ден и да се намеся в сериала "Шишо Бакшишо гледа "изпращането на глашатая". Не мога да проумея в каква държава живеем година и половина. Как е възможно за година и половина, почти две, да не се уведоми нарушител за това, че камера или ТОЛ полицай го е заснел? При условие, че бяхме сключили договор с "Български пощи", не с "Еконт" или друга спедиторска фирма", заяви народният представител от партията на Борисов.

Шишков изпрати Пролеша да протестира при изпратилия глашатая

Шишков изпрати Пролеша да протестира при изпратилия глашатая

Хората са били излъгани още на 28 февруари 2020 година

И подчерта - по време на управлението си ГЕРБ, които въведоха ТОЛ системата, е била разписана ясна инструкция при три нарушения на ТОЛ правилата нарушителите да бъдат спирани и уведомявани за наличните глоби. Нещо, което очевидно не се е случвало.

Нанков обясни - от ТОЛ такси са освободени всички пътища на територията на София-град, което не се отнася за община Божурище, намираща се в София-област. При все това жителите на Пролеша, изрично пишело в заповедта, издадена от тогавашния министър Петя Аврамова, имали възможност да не плащат пътна такса.

Именно тук е генезисът на проблема - освободен от такса е единствено пътят от София до Божурище и от Божурище до Пролеша, а не участъкът от АМ "Европа", минаващ край града. По времето на служебния кабинет се слагат ТОЛ камери в това число и на магистралата, ползвана масово от хората от селото, защото пътуването от там е значително по-бързо, но никой не уведомява за това.

Лоша новина за жителите на Пролеша - според Нанков няма законов начин натрупаните глоби да бъдат опростени.

"Към момента няма как да бъдат отменени. Те са дължими глоби. Отново казвам - ползвателите на автомобили от Пролеша е имало как и по настоящем има да стигат до София по път, за който не се изисква винетка. Ако се минава през Божурище, което е по-бавно с около 10 минути, няма как да бъдат санкционирани."

ГЕРБ внасят и проект за промени в Закона за пътищата, които да задължат администрацията да уведомява своевременно глобените граждани, както и тези, сбъркали номера на автомобила си, закупувайки винетка. Промените предвиждат още в 5-дневен срок при установени грешки да не бъде дължима и самата глоба.