Българският миночистач "Цибър" ще участва в учение на турските Военноморски сили "NUSRET 17", съобщиха от ВМС.

В сряда, 22 ноември 2017 година, в пункт за базиране Варна беше тържественото изпращане на минен ловец "Цибър" за задграничното плаване. Той е от състава на дивизион миночистачни кораби.

Командирът на кораба капитан ІІІ ранг Лъчезар Иванов и 49-членния екипаж бяха приветствани от заместник-началника на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Венцеслав Димитров и командира на дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев.
Пожеланието към тях бе за безаварийно плаване и успешно изпълнение на поставените задачи. Беше отслужен молебен за здраве и успешно плаване.

От 22 ноември до 5 декември 2017 година корабът ще участва в ежегодното учение с международно участие на противоминните сили на ВМС на Република Турция "NUSRET 17".

Учението се провежда в пристанище Чанаккале (Турция), Сароски залив, СИ част на Егейско море (националните морски пространства на Турция).

Освен екипажа на борда на кораба е и екип от щаба на ВМС, който ще проведе сертифициране на кораба съгласно изискванията на стандартите на НАТО. То е необходимо за военноморски единици, които са декларирани за участие в мисии и операции водени от НАТО.

Учението ще премине в две фази. В първата са тренировки и подготовка в базови условия в пристанище Чанаккале. Там всички участници ще планират морските маневри и ще се провежда следващата фаза "Изпълнение", която ще се проведе на море в предварително планирани райони.

Втората е фаза на военноморските маневри - "Изпълнение" е в морето. Там ще се изпълнят противоминни действия - търсене, класифициране и подриваване на практически морски мини, а също и противоминно тралене от противоминните кораби.

По време на маневрите ще бъдат отработени също и действия, свързани с отразяване на асиметрични и въздушни заплахи на море. В учението са включени и епизоди за сглобеност на екипажите, свързани с морската практика.

Моряците ни ще участват в буксировка на повреден кораб, управление на кораба при повреда на рулевото устройство и енергетичната установка, приемане и предаване на леки товари на ход и тактическо маневриране.

В учението, освен Турция, участват: Втора постоянна военноморска група на НАТО, където участва и базов миночистач "Шквал", противоминни кораби и групи за унищожаване на морски мини от ВМС на Великобритания, Гърция, Италия и щабни офицери от ВМС на Румъния, Словения, Катар и Туркменистан.