Заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев стана Кавалер на националния орден за заслуги, съобщи МВР.
На церемония в Посолството на Франция снощи Н.Пр. Филип Отие, посланик на Френската Република в България, връчи отличителните знаци, който се дават с решение на Президента на Франция.

„Заедно с министър Цветанов вие не пестите усилия за развитието на ефективно и съвременно полицейско сътрудничество", обърна се към заместник-министъра посланик Отие. „Динамиката, съвременният конструктивен подход и вниманието правят от вас важен и ценен партньор. Ето защо заслугите, ангажираността и участието ви са коз за вашата страна, но и шанс за моята. Те са довели до естественото решение президентът да връчи орденът на вас.", допълни посланикът на Франция у нас.

„Приемам с голяма чест това отличие", отговори от своя страна заместник-министър Димитър Георгиев. Той сподели, че работата в МВР е не само лично, но и професионално предизвикателство. „ През последните години дейността ни беше насочена към евроатлантическите цели. Сега всички ние се радваме на плодовете от този процес. Той беше свързан с различни партньори, с който изградихме сътрудничество на базата на доверие, взаимност и професионализъм. Франция е една от страните, с които България разви такова сътрудничество", каза той.

Георгиев изрази благодарност към Президента на Франция за подкрепата, която българските служби получават. „С нивото на сътрудничество, което сме изградили, можем да отговорим на всякакви предизвикателства и заплахи пред правоохранителните органи на нашите страни", подчерта заместник-министърът.

Той каза още, че орденът е награда не само за него, а и за целия екип, с който работи. „Получаването на отличието днес - на Деня на полицията, е признание за българските служби и чест за Министерството на вътрешните работи", заключи Димитър Георгиев

Националният орден за заслуги е второто най-високо отличие на Франция след Ордена на Почетния легион. Той е създаден през 1963г. от президента Шарл дьо Гол. Националният орден за заслуги има 3 звания - кавалер, офицер и командир, както и две степени - Велик офицер и Голям кръст.