Българското национално малцинство в Сърбия ще може да ползва женски фамилни имена според българския правопис. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Изписването на женските фамилни имена според българския правопис и съгласно правилата на българския език и азбука е с окончания на "-ова", "-ева" и "-ска".

Досегашната практика бе женските фамилни имена на хората с българско самосъзнание в Сърбия да завършват на "-ов", "-ев" и "-ски", уточняват от МВнР.

Промяната е въведена с акт на сръбското Министерство на държавната администрация и местното самоуправление от 25 декември 2018 г. Българското посолство бе официално уведомено за нея.

Сърбия финансира български медии в районите с малцинства

Сърбия финансира български медии в районите с малцинства

Вучич увери, че ще продължи диалога с Прищина

С акта са дадени разпореждания на всички общински и градски администрации в Сърбия за практическото прилагане на възможността за изписване на женски фамилни съгласно правилата на българския език и азбука.

Сръбският министър Бранко Ружич е приел предложението на българския посланик Радко Влайков Сърбия да проведе разяснителна кампания сред българското национално малцинство. Целта на кампанията е да популяризира възможността за именуване по правилата на българския език не само на новородени деца, но и за промени на настоящите женски фамилни имена.

Радев и Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медии на български

Радев и Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медии на български

Двамата са се разбрали за връщане в Босилеград на паметна плоча на загинали българи от Първата световна война