Истината може да бъде само една. Това заяви бившият директор на Агенция „Митници" Ваньо Танов в началото на заседанието на ресорната комисия в НС, която проучва т.нар. Танов гейт и Мишо бирата.

Танов изтъкна, че когато оглавил Митниците, бил направен сериозен анализ на приходите от акцизи. Заварил около 400 милиона лева несъбрани стари задължения в митниците. Трябваше да се набележат мерки, които трябваше да доведат до увеличаване на приходите, спомни си Танов.

Още през септември 2009 г. е изготвен оперативен план. Сектор „Бира" бил само част от този план. Той включвал проверки във всички данъчни складове, където се произвежда бира.

В почти всички данъчни складове е имало някакви нарушения. В „Леденика" имало кула за производство на алкохол. Това е тежко акцизно нарушение, каза Ваньо Танов. Според закона трябвало да се предприемат мерки за отнемане на лиценза на „Леденика" и в крайна сметка е отнет лицензът на завода на Мишо бирата.

По думите на Ваньо Танов започнали атаки срещу него, че лицензът е отнет неправомерно. Бях викан при премиера заедно с министъра на финансите и премиерът възложи на министъра на финансите да проучи случая, обясни бившият шеф на митниците. На тази среща Бойко Борисов казал: „Аз съм поел ангажимент, че никой няма да прави това, което са правили предишните"

По повод изтеклите разговори по Танов Гейт, бившият митничар номер едно бе категоричен, че тези разговори не са автентични, а са сглобени от няколко разговора по темата. След като бил отнет лицензът на Мишо бирата, по думите на Танов, бизнесменът реагирал с думите: „Аз винаги съм си плащал и се чудя как можете да ми отнемете лиценза".

Танов припомни още, че по делото за обжалване на отнетия лиценз, защитник на Мишо бирата е съветник на тогавашния държавен глава Георги Първанов.

Премиерът бе въведен в заблуждение и понеже аз съм само директор на дирекция, за премиера бе по-лесно да вярва на президента, каза още той, намеквайки за онази част от изтеклите разговори, в които се появява и името на тогавашния президент.
Внушавало се на Бойко Борисов, че неправомерно е отнет лицензът на завода на Мишо бирата, според бившия митничар номер 1.
Трябваше да доказваме, че тази проверка не е правена тенденциозно, подчерта Танов.

Не стана ясно днес защо митническото разузнаване прави повторна проверка на „Леденика" няколко дни, след като съдът отменя решението за отнетия лиценз. На мен не са ми казали за тази проверка, подчерта Танов. Той предположи, че случаен гражданин, живеещ близо до завода е видял, че се работи нощно време и се е обадил на митническото разузнаване.

Председателят на комисията за Мишо бирата Йордан Цонев подчерта, че юристът на комисията заявил, че Агенция „Митници" е могла да обжалва на втора инстанция отмененото й от съда постановление за отнемане лиценза на завода на Мишо бирата.
Стана ясно, че това не е направено, защото ръководителят на правния отдел на Митниците казал на Танов, че не може да се обжалва постановлението на съда, с което се отменя първоначалната заповед на митниците.