Засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток. Това обяви президентът Румен Радев пред български журналисти преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. Това съобщават от "Дондуков 2".

Президентът предупреди, че терористичната заплаха за Европа става все по-силна и НАТО трябва да противодейства.

По думите му засилването на приноса на Алианса в борба с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България.

НАТО влиза във войната срещу „Ислямска държава”

НАТО влиза във войната срещу „Ислямска държава”

Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

По мнението на Румен Радев това означава по-голяма сигурност за държавните от Близкия изток, които се противопоставят на тероризма в региона и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия.

Държавният глава подчерта, че страната ни ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности.

Румен Радев посочи, че целта е 2% от Брутния вътрешен продукт на всяка държава членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. Той коментира, че за България е важно, че през миналата година се е прекратила тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Радев посочи, че оттук нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България.

Запитан за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на Въоръжените сили, президентът беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България. Румен Радев посочи, че има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Радев очаква наистина сериозен дебат по тези важни теми.