Първанов: Явно Аспарухов не е само вътрешен въпрос
Илчев: Очаквам още НАТО-вски протести
Доган: Трябва да преосмислим суверенитета на България
Свинаров: Кой е казал, че Бриго ще получава секретна информация

ПОСЛЕДНО:
От НАТО отмениха конференция, планирана в България
•Италия и Холандия се присъединиха към САЩ и Великобритаия и изразиха протеста си срещу евентуалното назначаване на ген. Бриго Аспарухов за съветник на премиера Симеон Сакскобургготски, предаде Ройтерс.
Говорителят на Министерството на външните работи Любомир Тодоров, който потвърди за демарша на Великобритания заяви за БНР, че няма информация за подобна реакция от страна на Италия и Холандия.

Бриго По-рано днес:
От информационната служба на Министерски съвет потвърдиха, че •в рамките на редовния обмен на мнения, българското правителство е получило демарш от британското посолство в София.•
Спазвайки общоприетите международни норми при такъв обмен на информация, съдържанието на подобни документи е конфиденциално и остава за сведение единствено на двете страни, подчертават от МС.

По-рано Инфорадио съобщи, че в демарш британското посолство е изразило несъгласието си с назначаването на Бриго Аспарухов за съветник на премиера.

В сряда - 1 октомври, в Министерството на външните работи е получена нота от посолството на Великобритания, свързана със защитата на класифицираната информация, съобщи по този повод пред БНР говорителят на министерството Любомир Тодоров.

Той не отрече, че има реакции и на други държави членки на НАТО, но отказа категорично да отговори дали в получения от британското посолство текст на нотата присъства и името на генерал Бриго Аспарухов и казусът с неговото назначаване в политическия кабинет на премиера.

•Мога да потвърдя, че има нота, получена от британското посолство по този кръг от въпроси, съдържанието на нотата обаче има конфиденциален характер и аз не съм в състояние да го коментирам,• заяви Тодоров, като обясни, че като държавен служител е длъжен да спазва закона за информацията.

По-рано във връзка с информацията, че посолството на Великобритания е внесло демарш срещу назначаването на Аспарухов, Тодоров отрече в МВнР да е пристигнал такъв документ.
•Не знам никакви подробности. Понякога тези официални документи идват в МВнР, а понякога в Министерски съвет•, коментира Тодоров.

В същото време от британското посолство отрекоха да са внасяли такъв документ.
•Посланикът на Великобритания в София Йън Сутар е изразил през седмицата пред българското правителство загрижеността на Великобритания от евентуалното назначаване на о.з ген. Бриго Аспарухов, но не става въпрос за демарш, тъй като това изисква ангажираност•, обясняват от посолството пред агенция Фокус.

Великобритания все още не е одобрила поканата за членство на България в НАТО. Ратификацията на документа тепърва предстои и има голяма вероятност назначаването на Бриго Аспарухов и неосъществената реформа в сектора за сигурност да предизвикат проблеми при дебатите в парламента.

Припомняме и становището на американската страна, изразено от посланик Пардю, който заяви, че каквото и да е решението за Бриго Аспарухов, САЩ ще продължат подкрепата си за България.