Българската нация дължи изключително много на своите рицари на културата, на знанието, на науката. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев при удостояването с висши държавни отличия изявени дейци в областите на науката, културата, изкуството и медицината по повод 24-ти май.

Президентът отбеляза в словото си, че именно те са част от „бележитите пазители на българската духовност”.

С орден „Стара планина“ първа степен бе удостоен чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев за заслуги в областта на медицинската наука и практика. За проф. Горчев президентът Плевнелиев изтъкна, че той е световен учен, с ценен принос в областта на онкогинекологията, лапароскопската и роботизирана хирургия.

Росен Плевнелиев каза още, че проф. Горчев е ръководител на първата „умна болница” в Югоизточна Европа за развитие на високотехнологична медицина. По думите му е огромен приносът на учения за прилагането на иновациите в медицината и изтъкна, че той пръв у нас въвежда лапароскопските методи и асистираната с робот хирургия.

С орден „Стара планина“ първа степен бе отличена и поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова - Пейкова. Президентът изтъкна, че богатото й творчество включва 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца.

Божана Апостолова - Пейкова е ръководител на издателство „Жанет 45”, подпомага българската литература и е в основата на редица инициативи, насърчаващи четенето като „Пловдив чете”.

За принос за развитието на културата и изкуството проф. Милена Моллова бе удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие. Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че проф. Моллова е концертиращ пианист и педагог със световна известност. По думите му тя е преди всичко обичана от публиката. Проф. Моллова е ръководител на департамент „Музика” в НБУ и води многобройни майсторски класове в редица университети по света.

С първа степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за техните заслуги за развитието на културата и изкуството бяха отличени театралният и кинорежисьор Стефан (Теди) Москов, певицата и актриса Стефка Берова, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев.

Президентът Плевнелиев изтъкна, че паралелно с музикалната си кариера Стефка Берова се снима във филмите „На всеки километър”, „Време разделно”, „Вилна Зона”.

Сред песните на българската поп изпълнителка Мая Нешкова, които радват публиката и до днес, президентът изтъкна „Китка за обич”, „Честит рожден ден”, „Щастие с пари не се купува”.

„Със своя талант и неуморната си работа Мая Нешкова успешно популяризира българската музика в страната и в чужбина”, отбеляза в речта си президентът Росен Плевнелиев. 

За актьора-режисьор Камен Донев държавният глава изтъкна, че неговият моноспектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество” е сред най-успешните театрални проекти в България за последното десетилетие, което продължава да се радва на огромен зрителски интерес.

Сред „запомнящи се участия в киното” на актрисата Петя Силянова президентът открои филмите „Брачни шеги”, „Небе за всички”. По думите му тя е и един от най-популярните български гласове при озвучаването на филми като режисьор на дублажа.

За Мариус Куркински президентът изтъкна, че той е „явление” в българския театър със своите моноспектакли, сред които „Дон Жуан”, „Дамата с кученцето”, „Сънят на смешния човек”, както и многобройните му запомнящи се роли.

За Теди Москов президентът Росен Плевнелиев отбеляза, че сниманите от него 9-епизода на телевизионното шоу „Улицата”, отличено със „Златна роза” на критиката в Монтрьо. Сред известните спектакли на режисьора, президентът открои „Мармалад”, „Майсторът и Маргарита”, „Каквато ти ме искаш”.

Сред отличените бе и драматургът Христо Бойчев. За драматургичното си произведение „Полковникът птица” той получава наградата за драматургия на Британския съвет.

Президентът Росен Плевнелиев се обърна към наградените с думи на благодарност за упорития и неуморен труд.

Вие сте нашите съвременни водители, вие сте строителите на днешна и утрешна България – дълбокото ми убеждение е, че единствената гаранция за просперитета на този народ преминава през последователния стремеж да се интегрираме със световната култура, научни и образователни постижения, но и да имаме самочувствието, че сме фактор в региона, в Европа и по света”, заяви Плевнелиев.

Той пожела повече българи да получат самочувствие заради начина, по който изявени личности като наградените, представят България на световната сцена.

„Аз съм сигурен, че няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация, от нейното образователно и културно възраждане, това е една инвестиция в бъдещето, която със сигурност дава своите плодове”, заяви държавният глава.

Той пожела все повече хора да се запалят от визията и примера на отличените дейци на културата.