Като бедствие определят назначението на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия от Българското дипломатическо дружество в своя официална позиция.

Българското дипломатическо дружество не за първи път обръща внимание на някои порочни практики, подчерта пред БНР Симеон Николов от дружеството по повод въпросното писмо.

Той уточни, че не се поставя акцент върху личността, а върху принципния въпрос, който е "спазването на закона, грижата за кадровото обезпечаване и състоянието на дипломатическата служба, за водене на политики и отстояване на националния интерес".

Позовавайки се на Закона за дипломатическата служба, според който са необходими най-малко 2 години работа в Министерството на външните работи, за да бъдеш назначен на подобна длъжност, Николов заключи, че в случая безспорно става въпрос за политическо назначение.

Българите в Испания не искат Пламен Георгиев за консул

Българите в Испания не искат Пламен Георгиев за консул

Готвят се протести във Валенсия

Той добави, че в закона се предвижда и че "назначеното лице, което не е от състава на дипломатическата служба, трябва да е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в България". По негови думи обаче реакциите в обществото относно Георгиев свидетелствали точно обратното.

Според Николов квотата на т.нар. "политически назначения" отдавна е надхвърлена и посочи, че 8 от 15-те генерални консули са такива.

По негови думи в МВнР има много външни хора на дипломатическата служба, които не разполагат с необходимата подготовка и опит.

Създаде се една каста от постоянни посланици, които, без да се връщат в България, прелитат от една страна в друга, заяви Николов.

Той отрече твърденията, че Закона за дипломатическата служба няма изискване за владеене на език и подчерта, че генералният консул е официално лице, което представлява България. По тази причина изискванията към него били големи.

БСП виждат подигравка с назначението на Пламен Георгиев за консул

БСП виждат подигравка с назначението на Пламен Георгиев за консул

"Явно е много важен" и поздравяват Борисов за ефективността

Припомняме, решението на Външното министерство да назначи Пламен Георгиев за български генерален консул във Валенсия стана ясно миналата седмица. По-късно от МВнР обясниха, че го номинирали заради владеенето му на испански език и добрата му работа с правоохранителните органи.

От БСП излязоха с позиция по въпроса, в която определят назначението на Георгиев като подигравка. Дни по-късно стана ясно и че българи в Испания са започнали подписка срещу назначаването на бившия шеф на КПКОНПИ на позицията.

След като подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия, Георгиев беше възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.

Той реши да напусне поста дойде след скандала с терасата на апартамента му, чиито навеси в крайна сметка се оказаха незаконни.

Избрали Пламен Георгиев за консул, защото знаел испански

Избрали Пламен Георгиев за консул, защото знаел испански

Освен това работил добре с местните правоохранителни органи