НДСВ и опозицията ще сезират Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове от промените в Закона за избор на народни представители, съобщи БНР.

Мотивите за искането за подготвят от седмица, но формално трябва да се изчака законът да бъде обнародван в Държавен вестник.

Припомняме, на 13 април парламентът гласува промените в изборното законодателство, с което въведе мажоритарен избор за 31 депутата и осемпроцентова бариера за коалиции, които искат да влязат в  41-то Народно събрание.
Ден по-късно президентът Георги Първанов наложи вето на закона. Днес обаче депутатите отхвърлиха президентското вето.

По думите на депутата от НДСВ Яни Янев основното несъгласие на жълтите засяга въпроса за мажоритарния вот. Според него там има ясни признаци на неконституционност. На второ място, от партията ще сезират съда заради осемпроцентовата бариера.

По отношение на бариерата аргументите за нея са на друга плоскост, не противоконституционност, отбеляза той, като продължи - въпреки, че може и в тази насока да се мисли по отношение на бариерата.

Това са двата момента, които ще бъдат атакувани пред съда, каза още Янев. Той допълни, че най-вероятно съдът ще се произнесе след изборите.

Тъй като решенията му нямат обратно действие, вотът ще бъде валиден, макар и произведен по закон, чиито текстове впоследствие са обявени за неконституционни, коментира още той.  

Преди дни депутатът от ДСБ Елиана Масева също коментира, че има възможност промените в Закона за избор на народни представители да бъдат атакувани пред Конституционния съд.