Илчев Председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев заяви по повод изказването на Иван Костов по bTV, че предстоящото ни членство в НАТО и присъединяването ни към Европейския съюз са реалната точка, върху която биха могли да се градят консенсусни модели, да се следва консенсусно поведение в парламента и ако Иван Костов подкрепи тази тенденция в СДС, това ще получи този шанс много скоро.

За мен това изявление е ценно с факта, че се признава приемствеността във външната политика. Имаше сериозни съмнения в навечерието на изборите през 2001 година, че някой може да допусне ревизия на приоритетите на страната или промяна в стратегическия курс, заяви Илчев.

Не знам дали откритието, което прави г-н Костов е закъсняло или навременно, но то е добро откритие. Той казва по един своеобразен начин, че приемствеността е съхранена, което е много важна констатация в средата на нашия мандат, подчерта шефът на парламентарната група на НДСВ.

Ние, разбира се, сме работили не за да доказваме едно или друго, а за да си вършим работата, но това е и оценка за начина, по който сме я свършили.

Нас действително ни делят само броени месеци от пълноправното членство в НАТО и броени години до членството в Европейския съюз и тук, между другото, съществува една реална точка, върху която биха могли да се градят консенсусни модели, да се следва консенсусно поведение в парламента и ако Иван Костов подкрепи тази тенденция в СДС, това ще получи този шанс много скоро, посочи в заключение Станимир Илчев.